Evenimente

Cele mai importante evenimente ale comunității de momârlani din săptămâna Paștelui – Nedeile de pe Jiul de Est

Potrivit tradiției populare din regiunea Văii Jiului, imediat după Paște, momârlanii dau startul nedeilor. Obiceiurile strămoșești îi conduc la origini pe momârlanii din Valea Jiului, respectiv pe cei din zonele rurale de pe Jiul de Est, mai exact la Petrila.

Toată comunitatea participă, cu mic cu mare, la tradiționalele nedei care datează din cele mai vechi timpuri, iar acestea au o semnificație aparte în zilele Sfintelor Paști.

Încă din prima zi a sărbătorii Paștilor, momârlanii din Valea Jiului se adună în apropierea bisercilor și organizează tradiționalele petreceri câmpenești sau nedei, așa cum sunt ele cunoscute.

La aceste petreceri, localnicii îmbrăcați în straie populare pregătesc și un praznic mare, unde sunt invitați să mănânce toți cei care participă la eveniment.

Aceștia pregătesc ceaune cu tocană din carne de oaie, ceaune cu păsat din porumb cu brânză și ceaune cu varză cu carne. Ceea ce ar mai fi de precizat este faptul că aceste mâncăruri sunt preparate după rețete secrete de bucătari iscusiți, doar bărbați, femeile neavând voie să prepare aceste mâncăruri, ele fiind doar sprijin în prepararea acestora.

Pentru prepararea mâncării, fiecare locuitor din acea zonă contribuie cu ce vrea și cu ce îl duce mâna, unii aduc carnea, alții fac colăceii, alții donează varza sau porumbul și brânza pentru păsat, foarte important de precizat este faptul că toate bucatele sunt din producția lor proprie.

După prepararea mâncărurilor vine preotul satului și slujește masa, apoi oamenii se pot ospăta din toate bucatele binevenite după Postul Mare.

În fiecare an continuă tradițiile în localitățile aparținătoare Petrilei, respectiv Jieț, Taia, Andronești, Cimpa, desigur acestea nefiind singurele nedei din Valea Jiului. Atât pe Jiul de Est cât și pe Jiul de Vest momârlanii respectă cu sfințenie ceea ce înaintașii lor le-au lăsatcamoștenire.

Sărbătoarea începe dis de dimineață, este momentul în care se pregătesc bucatele tradiționale, se pun la fiert ceaunele pentru ca totul să fie gata la timp. Mai apoi, la Biserica satului, toată comunitatea participă la Sfânta Liturghie de Paști, pentru că momârlanul nu uită niciodată să aducă ”mulțămire lui Dumnezău”, Lui Hristos cel Înviat.

De la biserică sărbătoarea continuă pe platoul din preajma ei. După ce momârlanii și toți cei prezenți la nedeie degustă mâncarea tradițională, aceștia ies la joc, ansambluri folclorice locale fiind de asemenea prezente să-i încânte și să-i înveselească pe cei ce participă la eveniment, cu muzica tradițională din zonă.

Specificul acestor nedei este dezvoltarea relațiilor dintre oameni, pentru că aici oamenii povestesc lucruri legate de agricultură și oierit, cum au trecut de perioada iernii sau chiar câte animale s-au născut de la începutul anului iar localnicii ciocnesc ouă roșii, dezvoltând o adevărată competiție între ei.

An de an, fără întrerupere, la Petrila, nedeile organizate cu ocazia Sărbătorilor de Paște se desfășoară de regulă după un program stabil. În prima zi de Paști – la Jieț, a doua zi de Paști – la Taia și Andronești, iar ultima nedeie cu ocazia Sfintelor Paști are loc la Cimpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.