Știri

După două zile de protest consecutiv al salariaților din Termocentrala Mintia, Guvernul a semnat un protocol cu reprezentanții energeticienilor

După două zile de protest consecutiv al salariaților din Termocentrala Mintia, Guvernul Rmâniei a semnat un protocol care ar urma să pună la punct un nou memorandum prin care se va înființa un Comitet interministerial în vederea identificării soluțiilor pentru problemele Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. (CEH).

”Discuţiile s-au încheiat cu semnarea unui protocol între noi, reprezentanţii Guvernului, şi reprezentanţii liderilor de sindicat, care consfinţeşte un lucru foarte important: de aici încolo nimic nu se va întâmpla, în legătură cu deciziile care vizează viitorul companiei, decât cu implicarea sindicatelor ca partener de dialog…”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepremierul Viorel Ştefan.

Mai exact, liderii de sindicat au contestat un memorandum care era pregătit să intre astăzi, 15 martie, în şedinţa de Guvern.

”…Asupra acestui memorandum am convenit să fie rescris şi la rescrierea lui vor participa liderii de sindicat”, a continuat vicepremierul Viorel Ştefan.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, a dat asigurări că în urma discuţiilor purtate cu echipa guvernamentală formată din vicepremierul Viorel Ştefan şi ministrul Energiei, Anton Anton, nu vor fi închise grupuri energetice la termocentrala Mintia.

„Sperăm ca această ultimă acţiune de protest să repună Mintia pe harta energetică a României şi să nu ne mai întâlnim cu neplata drepturilor salariale. (…) Suntem mulţumiţi de discuţia de astăzi, am reuşit să informăm ministrul şi vicepremierul corect şi la timp, pentru că am avut dreptate când am tras acel semnal de alarmă că Mintia riscă să rămână cu un singur grup energetic. Joi era ziua în care trebuia să se întâmple acest lucru şi am reuşit să o depăşim. Nu vom opri niciun grup energetic. Comitetul interministerial va stabili care grupuri vor fi înlocuite, cu ce capacităţi şi pe ce tip de resurse. Deci, mergem mai departe cu toate grupurile energetice”, a afirmat, pentru AGERPRES, liderul sindical Cristian Iștoc.

Miercuri, 14 martie 2018, la Prefectura Hunedoara a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Guvernului României, conducerea Instituției Prefectului din județul Hunedoara, administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi conducerea Sindicatului ”Muntele” din Valea Jiului.

La ședință au luat parte dl. Viorel Ștefan, viceprim-ministru, dl. Anton Anton, ministrul energiei, dl. Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, conducerea Sindicatului ”Muntele”, dl. Darius Câmpean – președinte, dl. Alin Sîn – președinte executiv și dl. Dorin Vezure – secretar general. Din partea Complexului Energetic Hunedoara au fost prezenţi dl. Stamin Ion Purcaru – preşedintele consiliului de administraţie, dl. Nicolae Pătrăşcoiu – membru al consiliului de administraţie, dl. Viorel Stancu – director general, dl. Aurel Niculescu – director Direcția Energie şi d-na Ioana Arvunescu – director economic.

Discuțiile au vizat problemele principale cu care se confruntă mineritul și sectorul energetic din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Principalele doleanțe discutate de reprezentanții sindicali din mineritul Văii Jiului cu membri guvernului au fost:

1. Asigurarea serviciilor de sistem de care beneficiază şi după data de 15 martie 2018, când expiră contractul actual;
2. Adoptarea unei hotărâri de guvern care să permită acordarea ajutorului de stat necesar Minelor Lupeni și Lonea;
3. Asigurarea serviciilor de interes economic general (SIEG) pentru grupurile energetice pe cărbune;
4. Prelungirea funcționării minelor Lupeni și Lonea, cu ajutor de stat, și după anul 2018.

Viorel Ştefan, viceprim-ministru al Guvernului a prezentat măsurile pe termen scurt inițiate: promovarea hotărârii de guvern pentru prorogarea termenului de contractare a serviciilor de sistem până la 15 noiembrie 2018, când se trece la programul de iarnă şi a hotărârii de guvern pentru ajutor de stat la minele Lupeni și Lonea, hotărâre care se află pentru avizare la Ministerul de Finanţe. Pe termen lung, problemele CEH ţin de strategia energetică a României, care este în curs de elaborare.

Anton Anton, ministrul energiei, a arătat că la Ministerul Energiei este în curs de elaborare Strategia Energetică a României, în care nu se va renunţa la producţia de energie electrică pe cărbune. Se prevăd, de asemenea, programe de investiţii pentru menţinerea mai multor grupuri energetice la Termocentrala Mintia.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.