Știri

Clubul Copiilor din Petrila – Gazda cercului metodic județean pentru educația nonformală a copilului

Joi, 15 martie, la Clubul Copiilor din orașul Petrila a avut loc un eveniment major în domeniul educației extrașcolare, orașul Petrila fiind pentru câteva ore centrul județean pentru cadrele didactice și elevii care fac parte din această formă de educație nonformală.

Este vorba despre un cerc metodic județean la care au luat parte cadre didactice de la Palatul Copiilor Deva și de la toate cluburile copiilor din județul Hunedoara, obiectivul principal fiind schimbul de experiență, foarte important pentru dezvoltarea și atragerea copiilor către acest tip de învățământ care completează educația școlară de tip formal și îi aduce un plus de valoare. Alături de invitații de onoare a fost prezent și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

”Pentru clubul nostru din Petrila acest eveniment este foarte important. Am avut o întâlnire cu profesorii de la cluburile copiilor din județ și de la Palatul Copiilor din Deva, un cerc metodic unde s-au expus niște probleme cu care noi ne confruntăm. Una dintre ele și poate cea mai interesantă a fost aceea în care am dezbătut importanța atragerii copiilor spre această educație nonformală. Aici intervine problema unei diversificări a activității la care s-au născut foarte multe idei interesante în acest scop, urmând ca, în perioada următoare, să reușim să punem în aplicare cele mai interesante idei care au fost lansate și care pot sprijini activitățile fiecărui club al copiilor în parte. Educația nonformală nu se poate face decât implicându-te sufletește cu totul, dedicându-ți întreaga viață acestei ”meseriei” de dascăl”, a declarat profesorul Radu Chința, directorul Clubului Copiilor din Petrila.

Fiecare copil are anumite aptitudini care pot fi dezvoltate prin aceste forme de educație extra-școlară, iar acest lucru este foarte important pentru aducerea la cunoștința părinților. Abilitățile descoperite de către profesorii din palatele și cluburile copiilor sunt urmărite pe toată perioada de formare a copilului.

”Aceste cercuri metodice se desfășoară cel puțin unul pe semestru. Educația nonformală este o educație la care elevii participă din proprie voință și nu este o educație obligatorie, așa cum este cea de la orele de curs de la școala normală. Aici elevii vin din plăcere, vin pentru a dobândi deprinderi și chiar pentru a-și creea un rol în viață”, a declarat doamna inspector școlar, Carmen Buzatu.

Este foarte important ca toți copiii să poată participa la activitățile pe care aceste cluburi le oferă. Uneori copilul, sau chiar părintele, nu își dă seama despre aptitudinile pe care le are, iar aici intervin dascălii care pot descoperii talente nebănuite.

”Este importantă și tehnologia, telefoanele sau tabletele, însă, este la fel de important ca părinții să-și îndrume copiii către o activitate care le dezvoltă aptitudini artistice, sau sportive, sau tehnice. În aceste cluburi copiii învață să socializeze, învață să iasă în față, să fie în centrul atenției, acesta este mesajul tuturor profesorilor adresat părinților”, a concluzionat profesorul Radu Chința.

În cadrul acestui eveniment, elevii de la Clubul Copiilor din Petrila au prezentat o ”paradă a modei”, să o numim așa, în care, costumați corespunzători, au prezentat în fața unei audiențe atât de importante, plini de emoție, activitățile la care aceștia sunt membri activi în cadrul clubului.

Redactor: Daniel P. Bolog

Foto-redactor: Vasile Laurențiu Sorin

One Reply to “Clubul Copiilor din Petrila – Gazda cercului metodic județean pentru educația nonformală a copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.