Știri

Dezbatere publică privind schimbarea denumirii Parcului Tineretului din Petrila în Parcul Regele Mihai I

Parcul Tineretului din Petrila, cunoscut drept Parcul Teodorescu, ar putea primi o nouă denumire în memoria Regelui Mihai I, după cum se arată în expunerea de motive asupra proiectului de hotărâre privind schimbarea denumirii acestuia, proiect inițiat de primarul Vasile Jurca.

Hotărârea Consiliului Local de la Petrila, în care se aprobă schimbarea denumirii parcului, a fost propusă spre dezbatere publică la Petrila iar persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, până la data de 30 martie 2018, la sediul administrației locale petrilene.

Parcul Tineretului are o istorie frumoasă care face legătura între fostul Rege Mihai I al României și localitatea Petrila, presa vremii relatând pe larg despre acest important eveniment al comunității petrilene de la acea vreme.

Aflăm astfel că, în anul 1934, Marele Voievod Mihai I a venit pentru prima dată la Petrila, vizitând Spălătoria de Cărbuni, ”perla coroanei tehnice a industriei carbonifere a Văii Jiului”.

Apoi, la 15 iunie 1935, ca elev la şcoala palatină în al cărei catalog erau trecuţi un număr de 12 elevi, Marele Voievod Mihai venise cu clasa în vizită de studii, având ca temă ”Industria locală”. Atunci li s-au prezentat Atelierele Centrale ale Societăţii Petroşani, apoi Uzina Electrică Petroşani.

MS Mihai I şi colegii de clasă au fost duşi şi la Petrila, unde li s-au prezentat Mina Deak, Spălătoria de Cărbuni şi Fabrica de Brichete, primind explicaţii tehnice oferite de către profesori şi ingineri.

Parcul N. Teodorescu (actual Tineretului) din Petrila fusese pregătit pentru ca Voievodul Mihai şi colegii să-şi susţină examenul de studii tehnice sub conducerea generalului adjutant Tr. Er. Grigorescu. Întrebat de un coleg despre ce a scris în lucrarea sa de examen, Voievodul Mihai a răspuns: ”despre ascensorul electric de la mină”.

După examen, elevii nu s-au putut abţine şi au intrat în Popicăria de lângă Parcul Petrila şi, pentru prima dată, Regele Mihai a încercat ”acest sport foarte mult practicat în Valea Jiului”.

La această oră, Parcul Tineretului se află în paragină însă, administrația petrileană are în vedere modernizarea lui în următoarea perioadă. Noua denumire, Parcul Regele Mihai I, ar urma să țină vie imaginea acestuia în timp, mai arată Vasile Jurca în expunerea de motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.