Știri

La Mulți Ani, Poliția Română! – 25 martie 2018, 196 de ani de atestare documentară

Astăzi, 25 martie 2018, sub semnul Bunei Vestiri, Poliția Română își îmbogățește trecutul cu încă un an, sărbătorind 196 de ani de atestare documentară. De-a lungul timpului, poliţia, instituție fundamentală a statului de drept, a urmat o serie de reforme, devenind o entitate profesionistă, un factor de stabilitate și siguranță.

Poliția, partenerul important al agenţiilor de aplicare a legii, este prima instituție la care cetăţenii apelează cu încredere atunci când au nevoie, lucru datorat efortului polițiștilor pentru a-și onora cu succes, onestitate și fermitate toate misiunile.

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată ”Ziua Poliţiei Române”. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

La Mulți Ani, Poliția Română!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.