Știri Video

Cine sunt WAFY? – Drumul spre locul I la Competiția Națională de Robotică

Drumul nostru a început cu aproximativ 5 luni în urmă, atunci când doamna director Cecilia Livia Mitran ne-a adus la cunoștință faptul că am fost selectați pentru a participa la Competiția Națională de Robotică ”BRD First Tech Chalange România”, sezonul 2 – 2017/2018, declară doamna profesor Gabriela Nagâț care, împreună cu doamna profesor Elena Mihalache și elevi ai Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila, au creeat o echipă fantastică, pe numele ei ”WAFY”.

Dar, să o lăsăm pe doamna profesor Gabriela Nagâț să ne prezinte în continuare drumul parcurs de echipa ”WAFY” până la a ajunge pe cea mai înaltă treaptă a Competiției Naționale de Robotică:

Primul pas în acest drum a fost să ne înscriem pe o platformă pe baza unui filmuleț de prezentare al echipei, a unui LOGO și a unui MOTTO. Logo-ul echipei noastre este WAFY și reprezintă un cap de raton simpatic, de fapt WAFY înseamnă ”We are for you” (Noi suntem pentru tine), iar motto-ul ales, ”Ordinary people don’t know that all is possible” (Oamenii simplii nu știu că totul este posibil).

În luna decembrie am primit de la Asociația Nație prin Educație un KIT de robotică, o imprimantă 3D și o trusă de scule. Din acel moment a început o muncă temeinică și asiduă de proiectare, asamblare și programare a unui roboțel care trebuia să îndeplinească anumite sarcini într-o arenă de joc.

Elevii de la clasa a IX -a și a X-a de profil real, matematică-informatică, au reușit să creeze robotul cu care am participat la întrecerile demonstrative regionale de la Cluj Napoca și Timișoara, unde am obținut rezultate foarte bune. Un lucru important este faptul că elevii nu aveau cunoștințe tehnice și abilități practice foarte bine dezvoltate de aceea, rolul meu și al colegei mele Elena Mihalache a fost să îi coordonăm într-un mod benefic și constructiv pentru toată lumea.

Aceasta a presupus multe ore de lucru, vacanțe, wekend-uri petrecute în hub-ul de lucru dar, datorită ambiției și pasiunii pentru robotică a elevilor, aceștia au transformat munca într-o joacă plăcută și utilă.

Pe măsură ce înaintam în munca noastră provocatoare am constatat că roboțelul nostru ”WAFY RO 063” avea nevoie de multe îmbunătățiri și soluții tehnice. Primii oameni care ne-au întins o mână de ajutor au fost domnul director Sorin Apostu și domnul Sorin Cozma de la SC Electromax Petroșani, oameni care au crezut în noi și care și-au rupt din timpul lor pentru a ne ajuta. Astfel, prin idei inovatoare, i-am oferit robotului o verticalitate și orizontalitate corespunzătoare. Mai mult decât atât, am achiziționat și telefoanele de care aveam mare nevoie pentru a comanda și controla robotul.

După aceste lucrări ne-am dat seama că, pentru a face față unei competiții de asemenea anvergură, robotul mai avea nevoie de multe alte piese care nu se găseau în România. La un moment dat, domnul Viorel Pascu, secretarul Asociației Comitetului de Inițiativă Valea Jiului, a mijlocit întâlnirea echipei ”WAFY” cu domnul director Dan Benea, Electro Promex Petroșani, care ne-a comandat din Statele Unite piesele de care aveam nevoie și, credeți-mă, suma nu a fost unamică.

Pentru a continua drumul nostru spre Competiția Națională de Robotică ”BRD First Tech Chalange România”, sezonul 2 – 2017/2018, aveam nevoie de ajutorul dragilor noștri sponsori, oameni cu suflet mare, care au înțeles ce înseamnă educația pentru o societate modernă. De aceea, vreau să le mulțumesc din suflet tuturor: Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila, Primăria orașului Petrila, Edil Sal Prest Petrila, Electromax Petroșani, Electro Promex Petroșani, Pityu Termoservice Petroșani, Gimar Microtech Petroșani, Diacom Microtech Petroșani, domnilor Viorel Pascu, Mihai Danciu și Iulian Opriș.

Datorită ajutorului și implicării, atât a comunitățiilocale, cât și a sponsorilor, am obținut Premiul I ”Nație prin Educație” la Competiția Națională de Robotică ”BRD First Tech Chalange România”, sezonul 2 – 2017/2018, București.

WAFY – TEAM:

Prof. Gabriela Nagâț, prof. Elena Mihalache, Elias-Flavius Felvinczi, Maria-Andrada Luca, Dumitru-Darius Negoi, Adrian-Vasile Negoiță, Alexandru-Denis Pădurean, Moise Vlad Păun, David Ilie Stănuș, Karina Stepanek, Vlăduț-Adorian Ștefan și Dumitru-Alexandru Ursu.

Video: Nație prin Educație – Premiul I, Echipa WAFY Petrila

3 Replies to “Cine sunt WAFY? – Drumul spre locul I la Competiția Națională de Robotică

  1. Faptul ca s-a intamplat un eveniment care a scos Petrila-hd din anonimat iar dumneavoastra, d-le Galatan, nu stiti, asta nu inseamna ca nu a avut loc acel eveniment. Inseamna ca nu sunteti informat. Sau credeti ca cei care locuiesc in Petrila sunt toti analfabeti si daltonisti?

    1. Dacă urmăreați domnule Gălățan atunci vedeați. A fost peste tot în transmisie directă la acea dată. Repetarea informațiilor nu cred că era necesară aici. Totuși, dacă nu ați văzut la timp, asta nu înseamnă că informațiile sunt trunchiate: https://info-petrila.ro/2018/03/26/video-25-martie-2018-marea-finala-brd-first-tech-challenge-romania-full/ (link spre informația pe care nu ați văzut-o). Felicitări echipei WAFY, elevilor, profesorilor de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși, sponsorilor care au încurajat educația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.