Evenimente Știri

Din prima zi de Paști pornesc Nedeile momârlăneşti în satele de la Petrila

Imediat după noaptea Sfintelor Paşti, momârlanii din Valea Jiului pornesc nedeile sau petrecerile câmpeneşti, cum mai sunt ele cunoscute. Aceștia se adună în jurul bisericilor și pregătesc bucate alese tradiționale, cel mai poftit fiind păsatul din porumb cu brânză de oaie fiert la ceaun. Nedeile se ţin lanţ, în fiecare zi din Sfintele Paști şi sunt prilej de bucurie şi de reîntâlnire pentru toată comunitatea.

Nedeile sunt organizate, din moşi-strămoşi şi sunt programate în aşa fel încât, pe cât posibil, să nu coincidă cu o alta, a altei aşezări de momârlani. Chiar în prima zi de Paşti, în fostele sate ale momârlanilor din Petrila pornesc petrecerile câmpenești. La Jieț are loc prima nedeie, după care se derulează cele de la Taia, Andronești sau Popi, ultima fiind la Cimpa, de obicei în Duminica Tomii. Peste tot, în toată Valea Jiului, sute de localnici întind mese bogate, încărcate cu bucate tradiţionale, de pe care nu lipsesc ouăle roşii ori păsatul momârlănesc.

Nedeia de la Jieț

Dis-de-dimineaţă, bărbaţii se apucă de pregătit mâncarea, neapărat la foc de lemn, iar momârlanii, îmbrăcaţi în straie populare, îşi invită la agapă rudele şi cunoştinţele apropiate, cărora le oferă ciorbă sau tocăniţă de oaie, varză călită şi păsat cu brânză, o mâncare specifică zonei. În ceaune de aramă se pun porumb măcinat, unt şi brânză de oi, care se amestecă într-un tot unitar delicios. Oamenii locului spun că aceste mese se organizează pentru amintirea celor ce au trecut în lumea celor drepţi.

Nedeia de la Taia

În timp ce bucatele sfârâie la foc mic, femeile merg la biserică şi se roagă în această zi sfântâ, după tradiţie, mâncarea fiind pregătită doar de bărbaţi, în timp ce femeile ajută la tăiatul zarzavaturilor sau spală vasele. Nimeni nu se aşează la masă până când mâncarea nu este binecuvantată de preotul satului, un obicei păstrat cu sfinţenie în această zonă, unde sacralitatea este la loc de cinste. De fapt, şi masa se face din dragoste creştinească şi oricine care are bunăvoinţă este bine venit.

După această agapă, invitaţii încep să petreacă, cântă la fluier, iar tinerii se prind la un loc cu bătrânii într-o învârtită tradiţională. Preoţii spun că aceste obiceiuri dăinuie de mii de ani, iar tradiţiile locului sunt respectate cu sfinţenie de băştinaşii zonei. Momârlanii spun ca nedeia este “o zi de veselie” după un an de muncă, în care toate relele trebuie sã fie date uitării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.