Evenimente Știri

1 Mai, Petrila este în sărbătoare! – ”Ziua Minelor Deschise”

Asociația ”Planeta Petrila”, recent înființată la Petrila prin asocierea administrației publice petrilene cu arhitecți cu renume și importanți oameni de cultură, cu scopul de a readuce la viață o istorie seculară a mineritului din orașul Petrila, de această dată nefiind vorba de exploatarea huilei ci de reconversia unui sit istoric din perimetrul fostei Mine Petrila, deschide mina din Petrila pentru vizitatori.

Acțiunea declarată pentru ziua de 1 Mai 2018, începând cu orele 10:00 și până la orele 22:00, are ca scop atât deschiderea minei pentru public, în imagini, acțiuni culturale, sport și vorbe cu tâlc, cât și lansarea oficială a Asociației ”Planeta Petrila”.

”Mineri, foști mineri, soții de mineri, copii de mineri, funcționari, industriași, operatori, artiști, activiști, ingineri, profesori, economiști, arhitecți, doctori, cei care munciți cu mapa, cei care munciți cu sapa: 1 Mai 2018 este ziua cea mare! Declarăm înfiinţată Asociaţia Planeta Petrila, organizăm prima Adunare Generală şi îi sărbătorim pe cei care au muncit, muncesc şi vor munci în viitor pentru reconversia Minei Petrila în centrul cultural, administrativ şi economic al Petrilei. Pentru aceasta, organizăm evenimentul Ziua Minelor Deschise! Deschidem mina pentru petrileni și pentru toți cei care se simt deja sau vor să fie cetățeni ai Planetei Petrila. Ziua Minelor Deschise înseamnă 12 ore de acțiuni culturale și sportive desfășurate pe strada Minei și pe platoul de la intrarea în Mina Petrila”, spun organizatorii, în pagina special creată a evenimentului.

Planeta Petrila

Un program foarte bogat în acțiuni culturale sau sportive va cuprinde întreaga zi a manifestărilor de la Petrila, iar câteva dintre acestea vi le supunem acum atenției, cu bunăvoința organizatorilor.

– Festivitatea de deschidere a evenimentului din 1 Mai, ”Ziua Minelor Deschise”, va fi urmată de vernisajul expoziţiei Shrinking Cities in Romania. La ora 10:30 arătăm că în sălile clădirii administrative pot avea loc evenimente artistice, itinerând o expoziţie prezentată la MNAC Bucharest între 20.04 – 09.10.2016.

Curator și concept: Ilinca Păun Constantinescu
Arhitecți: Tudor Constantinescu, Iulia Păun Curiman, Alexandru Paun, Laura Popa-Florea
Design Grafic: Gabriela Belcineanu

Mina Petrila – Astăzi
Mina Petrila – Astăzi

După cum bine știm, documentarul lansat la Petrila, ”Planeta Petrila”, într-o sală a Casei de Cultură arhiplină, smulgând ropote de aplauze la final, a circulat în majoritatea prestigioaselor festivaluri de film din Europa, iar astăzi, sâmbătă 21 aprilie 2018, acesta ajunge la Moscova, în cadrul festivalului de film documentar ”Delai Film”, fiind proiectat în această seară de la orele 21:40.

  • – Pe 1 mai 2018, documentarul ”Planeta Petrila” va putea fi vizionat din nou la Petrila, în cadrul evenimentului ”Ziua Minelor Deschise”.
Centrul Pompadou

Vizitele în perimetrul fostei mine de la Petrila vor fi însoțite de ghizi capabili să ne ofere informații, aceștia au făcut parte marea majoritate a timpului din cadrul minei, până la închidere:

– Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Bujor Bogdan. Fost director al minei Petrila, angajat în anul 1966 în minerit. A lucrat la mină până în 1990. Ora de începere: 11:00.

– Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Sergiu Crișan. Fost inginer șef producție, topograf, cefelist și șef sector aeraj al minei Petrila, angajat în anul 1989 în minerit. A lucrat la mină până în 2016. Ora de începere: 13:00

– Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de doamna Elisabeta Moga. Fost lăcătuș la mina Petrila, cunoscută ca doamna de la Lămpărie, angajată în anul 1991 în minerit. A lucrat la mină până în 2015. Ora de începere: 14:00

– Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Samir Straja. Fost șef sector general al minei Petrila, fost electromecanic, lăcătuș și cefelist, angajat în anul 1990 în minerit. A lucrat la mină până în 2015. Ora de începere: 15:00

– Tur ghidat pe amplasamentul Exploatării Miniere Petrila, condus de domnul Catalin Cenusa. Fost brigadier (șef schimb brigadă), angajat în anul 1990 în minerit. A lucrat la mină până în 2015. Ora de începere: 16:00

O seară petrileană perfectă trebuie să aibă în fundal vocea solistei Ana Dubyk, acompaniată la chitară de Andy Ava. Concertul celor doi începe la ora 21, pe scena amplasată între Centrul Pompadou şi Staţia de salvare de la Mina Petrila.

– La Ziua Minelor Deschise, Ana vine să interpreteze inclusiv cântecul scris de ea – „Silence in Petrila” – parte din „Planeta Petrila”, documentarul lui Andrei Dascalescu.

Ana Dubyk
Andy Ava

Asociația ”Planeta Petrila” își dorește să transforme fosta platformă minieră într-un spațiu cultural, deoarece în alte țări acest lucru se întâmplă, este posibil, venind chiar și sprijin din partea sit-urilor înființate deja în Europa, un exemplu concret fiind prezența recentă la ”Mining Heritage Weekend” în Belgia:

”Asociatia ”Planeta Petrila” a fost prezentă şi a prezentat inițiativa noastră la Mining Heritage Weekend, eveniment ce a avut loc între 13 si 15 aprilie, în cadrul Lunii Patrimoniului Minier, 2018 fiind Anul European al Patrimoniului Cultural. Evenimentul a avut loc la C-mine în Genk şi la be-MINE, în Beringen (ambele în Belgia), două dintre cele câteva mine de cărbune care au fost transformate în centre cu programe mixte incluzând și activităti culturale, muzeale dar şi funcţiuni dedicate localnicilor. (…) Primarul oraşului Genk, Wim Dries, în vârstă de 46 de ani, a prezentat proiectul transformării C-mine, Winterslag, în care este implicat din anul 2000, de pe când era în poziţia de vice-primar, dorindu-şi ca localnicii să vadă acest proiect ca unul ce le aparţine. Din cele trei mine ce se găsesc în oraşul Genk, închise în anii ’80, fiecare proiect a abordat o tematică diferită. C-Mine s-a orientat către economia creativă, educaţie, creaţie artistică şi recreaţie creativă. Astăzi au fost create 500 de locuri de munca în cele trei foste mine. În urma prezentării inițiativei noastre, membrii conducerii Monumentenzorg Beringen şi-au exprimat intenţia de a ne sprijini în eventualitatea deschiderii unui dialog sau chiar al unui demers de înfrățire intre asociaţii”. (Asociația ”Planeta Petrila”).

C-Mine, Genk – Belgia
Mina Petrila – Ultima tonă de cărbune
Mina Petrila

Așadar, de 1 Mai mergem cu toții la mină! Acesta este un manifest: ”Citește și dă-l mai departe!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.