Cuvânt pentru suflet

Cuvânt pentru suflet! – Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena

Împreună cu mama sa, Elena, Constantin cel Mare a schimbat cursul vieții creștinilor care au descoperit că dincolo de simbolismul simplu al sfintei cruci se ascunde forța divină care ne ghidează în labirintul spiritual pe care fiecare dintre noi trebuie să îl parcurgă. Semnul luminos al crucii care i s-a arătat împaratului, atât pe cer cât și în vis, este călăuza creștinilor în drumul anevoios al unei existențe aparent lipsite de sens.

”Constantin fiind biruit de două ori, era într-o mare mâhnire; dar, făcându-se seară, şi-a ridicat ochii spre cer şi a văzut o scrisoare alcătuită de stele, care închipuia acestea: Cheamă-Mă pe Mine în ziua necazului tău, şi te voi scoate şi Mă vei preamări. Şi înfricoşându-se, şi-a ridicat ochii spre cer şi a văzut închipuită o cruce de stele ca şi mai înainte şi împrejurul ei aceste cuvinte: întru acest semn vei birui.”

Creștinarea împăratului Constantin I, cel care mută capitala imperială la Constantinopol, este un episod fundamental în istoria creștinismului, alături de Edictul de la Mediolanum (Milan) din 313, prin care prigonirea creștinilor în imperiu a încetat. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Mama sa Elena este strâns legată de taina şi puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creştine. În ajunul luptei cu Maxenţiu, suveranului Constantin i s-a arătat pe cer, în plină zi, semnul Crucii, ca simbol al biruinţei : ”Întru acest semn vei învinge”. Totodată, Sfânta Elena, mama sa, a descoperit și recuperat de la Ierusalim Crucea pe care Iisus a fost răstignit.

Sfinţii Constantin şi Elena sunt sărbătoriţi atât de bisericile ortodoxe, cât şi de cele catolice. Aproximativ 1,8 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena:

”Dumnezeu să vă binecuvanteze zilele cu puterea de a iubi, de a ierta, de a învinge orice urmă de tristețe, să vă deschidă sufletul și mai mult către dragoste și credință. La mulți ani, Constantini și Elene!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.