Știri Video

Măsuratul oilor pe munții care împrejmuiesc orașul Petrila

În fiecare an, imediat după Paști, momârlanii urcă oile la munte, pregătiți pentru măsurat, marcând astfel începutul păşunatului. Pe cununa munților care străjuiesc orașul Petrila, începând din Dealul Popii, Muncelul Dobrăii, Muncelul Birăonilor, Dealul Cimpii, Muntele Voevodu, Muntele Frunți, Sterminos, Coasta lui Rus, Poiana Muierii sau Muncelul Jiețului, păstoritul oilor pentru momârlani a fost și este atât o tradiție, cât și o necesitate. Încă din negura vremurilor, momârlanii au existat și au supraviețuit datorită păstoritului, iar cei de astăzi sunt continuatorii acestor îndeletniciri, păstrând cu sfințenie ceea ce au moștenit de la înaintași.

Oile, tunse şi ”însemnate” cu câte o pată de culoare, urcă în munte cu o zi sau două înainte de măsurat. Într-o atmosferă de sărbătoare, după binecuvântarea preotului, se măsoară laptele muls de la oi stabilindu-se astfel rânduiala la ciobănit la stână. Rânduiala creștină este foarte importantă pentru momârlani. Aducând în fața lui Dumnezeu tot ceea ce cu strădanie și înțelepciune dobândesc în tot anul, primesc binecuvântarea muncii lor, a animalelor și a rodului muncii lor.

”Când omul are încercare și greutăți este bine să caute spre Dumnezeu. Sigur că nu putem să avem decât mulțumire și bucurie pentru că în anul acesta, ieșind aici în munte, ați rânduit ca și noi să fim aici să ne rugăm, … , să începeți rodul familiei cu rugăciune către Dumnezeu. Să dea bunul Dumnezeu să ocrotească animalele dumneavoastră, această rugăciune să aducă mulțumire în sufletele fiecăruia dintre dumneavoastră…”, preot paroh, Florin Vâlcea.

Astăzi, 26 mai, înaintea sărbătorii ”Cincizecimii” (Rusaliile), momârlanii din Petrila au încheiat măsuratul în prezența invitaților de seamă, fiind de față și primarul Vasile Jurca, el însuși crescător de animale, s-au rânduit toate cele de trebuință păstoritului din acest an, tradiţia spune că aceia care au măsurat cel mai mult în această zi, sunt primii la brânză, dar şi primii la munca de la stână.

Album foto:

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.