Știri

Orașul Petrila în continuă transformare – ample lucrări de modernizare

PNDL reprezintă sursa principală de finanțare de la Guvern pentru infrastructura locală și are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice. Orașul Petrila, la nivel de Valea Jiului, a beneficiat în 2017 de cele mai multe proiecte care au primit girul finanțării.

”Un număr de opt proiecte foarte importante pentru orașul Petrila au obținut girul finanțării de la Guvernul României prin PNDL în anul 2017. Modernizarea și asfaltarea cartierelor și zonelor în care ne-am dorit foarte mult să intervenim sunt lucrări care acum au fost deja demarate” – Primar Vasile Jurca.

În ceea ce privește infrastructura rutieră au inceput lucrările in urma obținerii contractele de finanțare prin PNDL pentru: “Reparații și modernizare străzi, trotuare și parcări în cartierele 8 Martie, 22 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Minei și Alexandru Sahia din orașul Petrila”. De asemenea, se află în derulare lucrările de asfaltare a străzilor: Mesteacănului, Galerie Cimpa, Moșici și Moliviș.

Drumul de centură al orașului Petrila va fi asfaltat:

”În urma discuțiilor pe care le-am purtat anul trecut la Bruxelles cu comisarul european Corina Crețu și cu parlamentarul european Daciana Sârbu, am fost asigurați de tot sprijinul dumnealor pentru realizarea acestui proiect, arătându-ne deschiderea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, care dorește inițierea de proiecte, la propunerile administrațiilor locale din zonele slab dezvoltate sau cele mono industriale cum este Valea Jiului. Societatea Națională de Închideri de Mine (S.N.Î.M.) a întocmit apoi documentația pentru obținerea tuturor avizelor iar Ministerul Energiei a aprobat devizele S.N.Î.M. Valea Jiului cu promisiunea ca anul acesta să înceapă lucrările. S.N.Î.M. a scos acum la licitație reabilitarea drumului tehnologic de legătură între DN66 și strada Republicii din Petrila. Acestor lucrări se adaugă și realizarea împrejmuirii incintei principale a Minei Petrila, având ca termen de finalizare luna septembrie, cel târziu noiembrie 2018. Mulțumesc conducerii S.N.Î.M, Ministerului Energiei pentru deschiderea arătată în realizarea acestui proiect de o importanță majoră pentru comunitatea noastră” – Primar Vasile Jurca

Începerea lucrărilor de modernizare cartier Prundului – Petrila:

”Săptămâna trecută am trimis notificare constructorului și le-am dat termen pentru a începe lucrările, în caz contrar le-am spus că reziliem contractul. Se pare că au înțeles că nu glumim și au început lucrările și în cartierul Prundului, lucrări pe care știu că cetățenii le așteaptă de ani buni” – Primar Vasile Jurca.

Aceste lucrări se află înscrise în programul de finanțare prin PNDL pentru obiectivul de investiții: ”Modernizare strada Prundului, strada Florilor și aleea de la Blocul 1 str. Republicii din orașul Petrila”

Continuă modernizarea aleilor, trotuarelor și parcărilor la Petrila. Începerea lucrărilor pe strada Minei, proiect finanțat prin PNDL și bugetul local: ”Reparații și modernizare alei, trotuare și parcări în Cartierele 8 Martie, 22 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Minei și Alexandru Sahia”.

”Necesarul parcărilor este mare în orașul Petrila, continuăm lucrările în acest scop căutând toate soluțiile posibile, respectând spațiile verzi” – Primar Vasile Jurca

Sute de parcări au fost amenajate și date în folosință de la începutul anului și până acum, acestea adăugându-se celor deja finalizate anterior, pe proiectul finanțat prin PNDL: ”Reparații și modernizare alei, trotuare și parcări în Cartierele 8 Martie, 22 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Minei și Alexandru Sahia”.

”Continuarea dezvoltării infrastructurii în orașul Petrila este posibilă datorită proiectelor pe care le-am lansat anul trecut, în care Primăria orașului Petrila beneficiază de finanțarea necesară pentru implementarea acestor proiecte de dezvoltare locală prin PNDL” – Primar Vasile Jurca

Lucrări de asfaltare și modernizare a străzilor Tirici și Galerie Cimpa.

”În 2016 Zona Tirici a fost grav afectată de calamități. S-a regularizat pârâul Copăcioasa și s-a refăcut drumul rupt și grav afectat de viitură, inclusiv cu strat asfaltic. De asemenea, se află în derulare lucrările din Galerie Cimpa, acestea fiind acum în stare avansată, aproape de finalizare” – Primar Vasile Jurca

Căminul Cultural din Cimpa urmează să fie dat în folosință. A fost reabilitat pe două componente de finanțare:
– o parte prin Compania Națională de Investiții (CNI);
– o parte din bugetul local.

 

”Căminul Cultural de la Cimpa a fost reabilitat în întregime. O parte a finanțării a fost suportată de la guvern, prin Compania Națională de Investiții și au fost prevăzute lucrări de reabilitare a acoperișului, reabilitarea termică exterioară, recompartimentare, dotarea cu partea culturală, amenajarea curții. Din bugetul local au fost executate lucrări de amenajare a terenului, amenajări pentru protecția mediului, realizarea împrejmuirii, a unei filigorii, a unui șopron depozit, dar și realizarea sistematizării pe verticală. Reabilitarea Căminului Cultural din Cimpa era necesară, aici se petrec multe din acţiunile tradiţionale ale momârlanilor și nu numai”, Primar Vasile Jurca

Compania Națională de Investiții a scos la licitație în procedură simplificată, la data de 7 iunie 2018, obiectul achiziției ”Construire Bazin didactic de înot, localitatea Petrila, str. 8 Martie, județul Hunedoara”, valoarea estimată a proiectului fiind de 6,265,984 lei fără TVA, reprezentând cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, pentru proiectare și asistență tehnică, pentru investiția de bază și organizarea de șantier, finanțat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 5 iulie 2018, ora 15:00.

”Având în vedere numeroasele solicitări ale locuitorilor orașului, în special ale familiilor cu copii, privind crearea unor spații pentru sport și recreere ale elevilor și tinerilor din orașul Petrila, am considerat că se impune demararea obiectivului de investiții în vederea construirii unui bazin didactic de înot. Construirea bazinului didactic de înot va avea un impact pozitiv, acest obiectiv va asigura o dezvoltare durabilă a valorilor existente și îmbunătățirea calității vieții permițând locuitorilor orașului Petrila să se bucure în timp de o creștere a nivelului sănătății tineretului și o dezvoltare a activităților sportive la nivel local în acest domeniu, al înotului, existând posibilitatea dezvoltării în timp a unor performanțe în acest domeniu. Acest bazin va oferi școlilor și tineretului din oraș o dotare necesară pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă, prin practicarea înotului și pentru a asigura condiții optime pentru realizarea unor performanțe școlare la acest nivel” – Primar Vasile Jurca.

Modernizarea și amenajarea parcurilor de pe raza orașului Petrila este încă unul din obiectivele administrației. În acest sens anul acesta au fost finalizate lucrările la Parcul Eroilor și Parcul Decebal din zona Lonea. Parcul din Cartierul 6 August este încă unul dintre zonele în care se fac lucrări de amenajare de către angajații Primăriei Orașului Petrila. Acum se lucrează la aleile pavate, vor fi montate lămpi pentru iluminatul nocturn, vor fi aduse reparații la filigoria centrală ș.a.

”La solicitarea locuitorilor din această zonă am început lucrări de reabilitare a parcului din Cartierul 6 August. Aici este o zonă foarte frumoasă și liniștită, iar din discuțiile avute la fața locului cu locuitorii din acest cartier am decis să ne aducem suportul pentru ca, la finalizarea lucrărilor, acesta să fie chiar un parc pe gustul lor. Aceste lucrări le executăm cu muncitorii din cadrul primăriei. În anul 2016 am format o echipă de muncitori care, în regie proprie, au executat și vor executa în continuare astfel de lucrări de înfrumusețare și urbanizare a orașului, începând de la parcuri, alei, construire toaletă publică și alte lucrări care sunt necesare pentru orașul nostru” – Primar Vasile Jurca.

Regenerarea spațiului public urban al orașului Petrila este încă unul dintre proiectele finanțate pe POR, contract semnat la ADR Vest de primarul Vasile Jurca în acest an.

”Am semnat la ADR Vest Timișoara, în prezența domnului Silviu Adămuț, director direcția implementare POR și a doamnei Silvia Stepănescu, șef birou Help-desk ADR Vest, contractul de finanțare pentru un nou proiect finanțat din fonduri europene, proiect pe care l-am depus în anul 2016 pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Obiectul acestui contract de finanțare îl reprezintă acordarea finanțării nerambursabile pentru implementarea proiectului ”Regenerarea spațiului public urban al orașului Petrila – Parc Petrila” și are o valoare totală de 5.938.064. Urmează alte proiecte pentru reabilitare spital, reabilitare școli, reabilitare blocuri. Împreună continuăm absorbția fondurilor europene în interesul orașului Petrila!”

Acestea sunt doar câteva dintre lucrările aflate în execuție sau deja finalizate, urmând multe alte proiecte care sunt în continuare în atenția administrației de la Petrila. Se vor realiza proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere și școlare. Se vor asfalta străzi, dar se vor construi și grădinițe moderne. Dezvoltarea unor proiecte de investiții eligibile în competiția națională pentru atragerea de finanțări din surse puse la dispoziție de Guvernul României a constituit una din prioritățile anului 2017 administrației publice locale a orașului Petrila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.