Știri

Astăzi este Ziua Crucii Roșii Române

4 iulie 1876 – S-a creat, la Bucureşti, „Societatea naţională de Cruce Roşie a României”. La 23 august acelaşi an, societatea a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva.

Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ”pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie”.

Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române (CRR) se regăseau importante personalităţi ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturdza şi dr. Carol Davila, informează site-ul www.crucearosie.ro.

Primul preşedinte al CRR, care îşi avea sediul într-o aripă a actualului Spital Colţea din Bucureşti, a fost prinţul Dimitrie Ghica (1876-1897).

Prin Statutul Crucii Roşii, adoptat în 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea Societăţii. De aceea, în 1906, au pus bazele ”Societăţii de Cruce Roşie a doamnelor din România”, prima preşedintă aleasă fiind Irina Câmpineanu. Societatea era activă în paralel cu cea înfiinţată în 1876 şi se ocupa cu strângerea de fonduri pentru ajutorarea în caz de război şi calamităţi, pregătind personal voluntar. În 1915, Adunarea Generală a SNCRR a aprobat fuziunea celor două entităţi, potrivit site-ului www.crucearosie.ro.

”Prin cele 47 de filiale și 745 de subfiliale, mai mult de jumătate de milion de oameni au beneficiat de serviciile noastre umanitare: 55 000 de persoane afectate de inundații, incendii, înzăpeziri, secetă și alunecări de teren au beneficiat de ajutorul de urgență al Crucii Roșii Române, peste 52 000 de bătrâni și bolnavi, copii instituționalizați și familii dezavantajate s-au bucurat de alimente, produse de igienă și îngrijire la domiciliu, peste 83 000 de persoane au fost incluse în programe de educație pentru sănătate, mai mult de 40 000 de persoane au fost instruite în cadrul cursurilor noastre de prim ajutor…

…Toate aceste activități de ajutorare și salvare a persoanelor aflate în suferință au fost posibile prin implicarea constantă a celor 5600 de voluntari pregătiți și devotați principiilor noastre fundamentale.

La Adunarea Generală a Societății Natțonale de Cruce Rosie din anul 1915, Regina Maria, sub al cărui patronaj se afla Crucea Roșie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: ”Crucea Roșie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca și în război, nu trebuie să piară. Cu toții, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însuflețire, cu nesfârșita dragoste.” Chemarea Reginei Maria a străbătut o sută de ani de istorie și este astăzi, la fel de actuală ca și atunci…”

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române
Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.