Evenimente

Festivalul Concurs Național de Folclor ”MOMÂRLANII, GAZDE BUNE”, ediția a – V–a – 2018

ASOCIAȚIA CULTURALĂ ”JUNII PETRILENI” ÎN PARTENERIAT CU CENTRUL DE CULTURĂ ȘI ARTĂ al JUDEȚULUI HUNEDOARA ȘI PRIMĂRIA ORAȘULUI PETRILA, ORGANIZEAZĂ:

ÎN DATA DE 16 SEPTEMBRIE 2018, ORELE 10:00 ÎN SALA DE SPECTACOLE A CASEI DE CULTURĂ ”LADISLAU SCHMIDT” DIN PETRILA, JUDEȚUL HUNEDOARA, FESTIVALUL CONCURS NATIONAL DE FOLCLOR ”MOMÂRLANII, GAZDE BUNE, ediția a – V–a – 2018

Scopul festivalului concurs:
Descoperirea, promovararea şi trasmiterea tradiților și obiceiurilor străvechi, susţinerea tinerelor talente din domeniile cântecului şi dansului popular tradițional românesc.

”Ne dorim să contribuim la educarea tinerei generații pentru a iubi jocurile și muzica adevarată, autentică, cu respect și demnitate față de cultura și civilizația neamului nostru românesc, crearea posibilităţii de a lega noi prietenii şi viitoare colaborări între participanţi”, se arată în comunicatul organizatorilor festivalului.

Regulament și condiţii de participare:
Concursul este deschis interpreţilor si dansatorilor amatori din întreaga ţară şi se desfăşoară pe trei secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti si ansambluri de dansuri populare româneşti.
Nu se primesc în concurs artişti consacraţi sau dansatorii profesionisti .

Secţiunea I – Solişti vocali:
Concurenţii vor prezenta două cântece populare româneşti. Prima piesă, fără acompaniament, va fi doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic. (După caz, se admite prezenţa unui instrument specific folcloric, cu care interpretul se poate acompania singur).Se vor interpreta/ canta max. 2 strofe din piesa fără acompaniament. A doua piesă, un cântec măsurat, într-un tempo mişcat, va fi acompaniată de orchestra proprie ori negativ (sau, după caz, de o formulă instrumental tradiţionala). Ambele piese nu vor depasi 5 minute.
CONCURENTII DE LA SECTIUNEA SOLISTI VOCALI, CATEGORIA DE VARTSA 6-10 ANI VOR INTERPRETA O SINGURA PIESA CU ACOMPANIAMENT, un cântec măsurat, într-un tempo mişcat, va fi acompaniată de orchestra proprie ori negativ (sau, după caz, de o formulă instrumental tradiţionala)

CONCURENTII DE LA SECTIUNEA SOLISTI VOCALI , CATEGORIA DE VARSTA 11- 14 ANI VOR INTERPRETA IN LOC DE DOINA, DOUA STROFE DINTR-O MELODIE LENTA, FARA ACOMPANIAMENT ORCHESTRAL.

Secţiunea a II-a – Solişti instrumentişti:
Concurenţii vor interpreta două piese cu acompaniament, diferite ca mişcare, ritm şi tempo,specific zonei din care vin. Ambele piese nu vor depasi 5 min.

Sectiunea a III-a – Dansuri populare traditionale:
In cadrul ansamblurilor de dansuri, pot concura persoane de varste diferite, aceasta sectiune fiind structurata pe trei categorii de varsta: de la 6 – 10 ani, 11-14ani, 15-22 ani si peste 22 de ani. Se admite ca din cadrul ansamblurilor s-au formatiilor de dansuri, 30% din membrii sa fie de varste apropiate grupei de varsta in care s-au inscris ( ex: cei din grupa de varsta 6-10ani, 11 –15 ani, pot avea colegi,dar nu mai mult de 30 % la cei de 16-24 pot avea o pereche in varsta).

Concurenții vor prezenta maxim două dansuri populare, sau o suita de dansuri din zona pe care o reprezinta, care nu vor depăsi 9 min., maxim 10 min. La jurizare se va ține cont de cei care se prezintă în concurs cu melodiile proprii, autentice, adecvate vârstei precum si costumele si dansurile autentice.

Participantii se vor prezenta in concurs cu melodii, dansuri si costume populare specific zonei din care provin .

Categorii de varsta solisti vocali si instrumentisti:
Grupa de varsta 6-10 ani
Grupa de varsta 11-14ani
Grupa de varsta 15-22ani
Grupa de varsta peste 22 ani, daca va fi cazul

Concurentii vor anunta participarea telefonic, prin e-mail sau pe facebook, pana in data de 10 septembrie 2018 si vor completa CITET fisa de inscriere , pe care o vor depune odata cu negativul piesei din concurs, pe adresa de mail ansambluljuniipetrileni@yahoo.com sau simona_ionasc@yahoo.com.

ATENTIE ! Tinand cont ca este un concurs structurat pe categorii de varsta concurentii vor prezenta la inscriere copie dupa certificate de nastere sau act de indentitate.

Programul de desfasurare:
Ora 10,00 – 11,00, proba de sunet
Ora 11,oo – inceperea concursului, prima parte
Ora 13,00 – parada portului popular ce se va desfasura in orasul Petrila.
Ora 13,45 – inceperea concursului, partea a doua

Fără taxă de participare. Ansamblurile participante nu vor depăși 20 de persoane.

Jurizarea:
Juriul va fi format din minim 3, pana la 6 persoane, toti avand specializarea muzica, coregrafie, folclor, etnologie. Componenta juriului va fi facuta public inainte cu 48 ore de la inceperea evenimentului.

Premierea:
Se va acorda Trofeul Festivalului si premiul 1, 2 si 3 la fiecare sectiune si categorie de varsta, daca juriul considera ca s-a obtinut punctajul necesar. Premiile consta in bani, diplome, cupe, medalii. Se vor mai acorda premii speciale, pentru originalitatea costumelor, prezenta scenica, cel mai tanar(a) concurent(a), premiul special al juriului, al Asociatiei Culturale Junii Petrileni, Miss – Mister festival, originalitate, etc. Toti concurentii vor primi diplome de participare.
Concurentii vor avea asigurata masa de pranz GRATUIT!

Contestații:
DACĂ DECIZIA JURIULUI ESTE FINALĂ, NU SE ADMIT CONTESTAȚII ȘI ESTE INTERZISĂ CONTACTAREA MEMBRILOR JURIULUI ÎNAINTE SAU DUPĂ CONCURS PENTRU A OBȚINE INFORMAȚII ÎN CEEA CE PRIVEȘTE NOTAREA ȘI ORGANIZAREA ACTIVITĂȚII CULTURALE. SINGURELE PERSOANE CARE FAC ÎNSCRIERI ȘI OFERĂ RELAȚII SUNT ORGANIZATORII!

Informatii si inscrierile la:
– telefon: 0724694377, 0727755766,
– email: ansambluljuniipetrileni@yahoo.com, sau simona_ionasc@yahoo.com.
Persoanele de contact: CONSTANTIN CIGMĂIAN – Președintele Asociației ”Junii Petrileni” sau SIMONA IONAȘC.

Vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.