Știri

A început testarea sistemului Ro-Alert

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara anunță că a început vineri, 21 septembrie, testarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT.

Vineri, în intervalul orar 10:00-12:00, au fost transmise mesaje „test” utilizatorilor de telefoane mobile aflaţi în 4 UAT-uri de la nivelul județului. Zonele vizate sunt municipiile Hunedoara, Orăştie, Petroşani şi Brad. Testarea se repetă, astăzi, între orele 17 – 19 în municipiul Deva.

În data de 24 septembrie, ISU va transmite, în intervalul orar 10,00- 12,00, sau 17,00 – 19,00, cãtre toate localitãtile judetului Hunedoara. În data de 25 septembrie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență București va transmite, în intervalele 10,00 – 12,00 si 17,00 – 19,00, către regiuni formate din câte douã judete. Este măsura de verificare a sistemului, care, în situatii de calamitãti, ori pericole iminente ne va alerta, fãrã a fi nevoiti sã avem descãrcatã vreo aplicatie pe telefon, fãrã sã se tinã cont dacã avem abonament sau cartelã, dar doar celor care au telefoanele deschise si sunt în aria de acoperire a operatorului la care sunt abonati.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.