Meteo Știri

Atenţionări de răcire a vremii şi vânt puternic. COD GALBEN

Meteorologii au emis atenţionări meteo şi coduri galbene, valabile de astăzi şi până miercuri, perioadă în care temperaturile scad drastic, şi cu 10 grade mai mici decât normalul acestei perioade, iar vântul va bate cu putere, ajungând la 120 de km la oră.

Informarea meteo de răcire accentuată a vremii, valabilă pentru toată ţara, intră în vigoare în această noapte, la ora 23.00 şi este valabilă până în 26 septembrie, ora 8.00.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a ţării, cu rafale în general de 50 – 60 km/h şi temporar va ploua la început în vest, în centru şi în nord, apoi local şi în celelalte regiuni. În zona montană, la altitudini de peste 1800 m, trecător vor fi precipitaţii mixte.

Răcirea vremii va continua în jumătatea de nord-vest a teritoriului, iar începând de marţi (25 septembrie) se va resimţi în toată ţara, astfel că valorile termice vor fi cu până la 8 – 10 grade mai coborâte decât cele normale în această perioada a anului.

ANM a emis şi un cod galben de vânt puternic, valabil mâine, între orele 2 şi 10.00. Zonele afectate: Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi zona montană. În regiunile vizate, vântul se va intensifica temporar, cu viteze de 55…65 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65 – 70 km/h. În zona montană vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale care pe creste vor depăşi 100 – 120 km/h. (Conform hartă)

Totodată, a fost emis un cod galben de vânt puternic, pentru mâine între orele 10 – 23. Zonele afectate : Oltenia, Moldova, Dobrogea, local Muntenia şi Transilvania, precum şi zona montană. În regiunile vizate, vor fi intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 55 – 65 km/h, iar pentru intervale scurte de timp, îndeosebi în sudul Olteniei, vor fi rafale de peste 65 – 70 km/h. La munte vântul va continua să sufle tare, cu rafale care pe creste vor depăşi 100 – 120 km/h. (Conform hărții)

Vremea se răceşte din acest weekend, de duminică noapte, un val polar va duce la scăderea temperaturilor chiar şi până la 13-15 grade în zonele de nord. De miercuri, răcirea se va simţi şi în celelalte regiuni ale ţării.

”Vorbim de o răcire în zonele nord-vestice, în Maramureş şi Crişana, răcire care va continua de duminică noapte şi în sudul, centrul şi estul ţării, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în Transilvania. De duminică vremea se va răci şi în aceste regiuni, şi vor ajunge undeva la 23-24 de grade, sau 27-28 de grade în Oltenia”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alina Şerban, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Un front polar va pătrunde prin nord-vestul ţării şi va conduce la răcirea vremii chiar şi cu 10 grade Celsius. Astfel că, de duminică spre luni, în Maramureş, în Crişana, Transilvania, Banat şi în nordul Moldovei vom avea vânt intens, de 60  -70 de km pe oră şi vom avea şi ploi. Luni, va continua răcirea în vest, în nord şi în centru, însă pe sud şi sud-est avem o uşoară pulsaţie caldă, astfel că aici temperaturile vor fi mai ridicate, iar în Bucureşti vom avea 27 – 28 de grade, mai explică metorologul ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.