Știri

Salvatorii de la Mina Lonea, cei mai buni din România

Echipajul de salvare minieră subterană al Exploatării Miniere Lonea și-a adjudecat titlul de campioni naționali ai ediției 2018 a tradiționalului Concurs național de salvare minieră în subteran și la suprafață, organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Mineri, în parteneriat cu INCD-INSEMEX Petroșani.

Cei mai curajoși dintre ortaci s-au întrecut la acest final de săptămână la Petroșani în concursul dedicat salvatorilor mineri, găzduit și în acest an în Laboratoarele de cercetare ale Institutului Național de Cercetare Dezvoltare și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Valea Jiului, la care au participat 13 echipaje de salvatori mineri la nivel național.

Deși pare oarecum hilar faptul că cei mai buni salvatori din România aparțin unor mine aflate în program de închidere, președintele Asociației Salvatorilor Mineri din România, dr.ing. George Artur Găman este de părere că acest gen de întreceri rămân foarte importante și utile, inclusiv pentru pregătirea minerilor salvatori de la minele aflate pe program de închidere.

”Din punctul nostru de vedere, o mină, chiar închisă, necesită existența unei echipe de salvare profesioniste, care să poată acționa cu eficiență în situații complexe, iar în acest sens, noi considerăm și am militat pentru ca Stația Centrală de Salvare Minieră din Valea Jiului să-și continue activitatea, chiar în condițiile restrângerii sau chiar a închiderii mineritului. Asta deoarece accidentele din subteran se pot întâmpla tot timpul, nu numai în Valea Jiului, ci peste tot unde există exploatări miniere, iar acești profesionști în salvare minieră sunt singurii care pot interveni în astfel de situații”, a declarat George Artur Găman.

Întrecerea salvatorilor mineri este locul unde sunt verificate pregătirea și modul de acțiune în cazul unui accident în subteran. Acești mineri sunt cei care, în cazul unei avarii, surpări, ori explozii, intră să salveze supraviețuitorii. Toți cei care au participat la acest concurs vor fi recompensați, dar principalul câștig al salvatorilor mineri este faptul că se antrenează și se pregătesc pentru momentul când toate aceste cunoștințe vor face diferența între viață și moarte.

În clasamentul final al celei de-a XI-a ediții a Concursului Național de Salvare Minieră, pe secțiunea de salvare minieră subterană, pe primul loc s-au clasat salvatorii de la EM Lonea, urmați în ordine de cei de la EM Lupeni, EM Livezeni, Salina Praid și EM Vulcan.

Pe secțiunea de salvare minieră la suprafață, pe primul loc s-au clasat salvatorii de la Fireproof Team Ploiești, fiind urmați, în ordine de cei de la Arcelor Mittal Galați, Falck Fire Ploiești, Metrorex București, Electrocentrale Craiova, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Ișalnița, Electrocentrale Turceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.