Știri

Vești bune pentru pensionarii din sistemul public

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vine cu o veste bună pentru pensionari pentru luna decembrie. Toate pensiile vor fi plătite până pe 14 decembrie, pentru ca bătrânii să aibă bani de Sărbători, a anunţat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Ministerul Muncii a anunţat că pensiile vor fi aduse de poştaşi până pe 14 decembrie. Cei care nu sunt găsiţi acasă îşi pot încasa pensia direct de la ghişeele Poştei Române. Totodată, Marius Budăi a precizat la România TV că sunt suficienţi bani pentru majorările prevăzute în noua lege a pensiilor.

„Există bani de majorare a pensiilor, există bani pentru plata actuală a pensiilor. De altfel, şi pe parcursul anului trecut au fost aceleiaşi declaraţii lipsite de respect faţă de pensionari, deoarece induc o grijă suplimentară pensionarilor care au destule pentru a mai avea şi grija noastră”, a explicat Marius Budăi.

Cum se face recalcularea pensiilor

După cum este deja cunoscut, Legea nr.221/2018 (pentru recalcularea pensiilor – nn) este prevăzută a se aplica într-un interval de 12 luni, de la intrarea în vigoare, respectiv în perioada 01.10.2018 – 30.09.2019, au precizat reprezentanți Casei Naționale de Pensii Publice.

Textul de lege nu impune o dată anume pentru emiterea deciziilor de recalculare, respectiv pentru plata noilor drepturi de pensie. Singurele dispoziții obligatorii se referă la:

  • Data de la care se acordă noile drepturi pentru toți beneficiarii acestei legi, respectiv 01 octombrie 2018, implicit plata drepturilor restante cuvenite de la această dată și până în luna în care are loc primirea cuantumului majorat;
  • Menținerea cuantumului cel mai avantajos;
  • Derularea procesului din oficiu, fără a fi depuse cereri de recalculare;
  • Încheierea procesului de recalculare la data de 30 septembrie 2019.

”Vor primi în plus (pensionarii n.r) de când a intrat legea în vigoare, de la 1 octombrie. În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din țară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu…”, a explicat Marius Budăi la România TV.

În ceea ce privește aspectele tehnice implicate de implementarea Legii nr. 221/2018, trebuie subliniate următoarele:

  • Orice act normativ care aduce modificări formulei de calcul al pensiei și/sau condițiilor de deschidere a drepturilor, implică o nouă versiune a aplicației informatice de stabilire și plată a pensiilor;
  • La data de 16.04.2018 Casa Națională de Pensii Publice a demarat procedura pentru atribuirea Acordului – Cadru având ca obiect „Servicii de asistență tehnică, mentenanță corectivă și evolutivă pentru sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice”, care are și o componentă de mentenanță evolutivă prin intermediul căreia se va crea și funcționalitatea necesară pentru implementarea prevederilor Legii nr. 221/2018;
  • La data de 21.06.2018 a fost postat anunțul cu lansarea în SEAP, cu nr. CN 11910;
  • La data de 26.06.2018 a fost aprobată documentația pentru atribuirea Acordului cu nr. DF 1013240;
  • Data limită de depunere a ofertelor a fost 16.08.2018;
  • La această dată a fost semnat Raportul de atribuire, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să fie încheiate și ultimele etape de contractare.

De reținut este și faptul că procedura de achiziție a fost întârziată de contestația depusă la instanță de către unul dintre prestatorii existenți în piață, contestație ce a fost soluționată abia la data de 05.11.2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.