Evenimente Știri

Ziua Internațională a cuvântului ”Mulțumesc” – 11 Ianuarie

”Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât” – Ralph Marston.

Astăzi se sărbătoreşte pe tot globul cuvântul “Mulţumesc”. Instituită în anul 1994, Ziua Internațională a Cuvântului ”Mulțumesc” era marcată, la început, timp de o săptămână, între 11 și 18 ianuarie. Astăzi, putem să mulțumim pentru viaţă, familie şi pentru tot ce ne înconjoară. Acest cuvânt simplu reprezintă un important mod de a ne arăta recunoştinţa. Nu fiecare dintre noi se gândește la cei care s-au pus direct sau indirect în slujba noastră și puțini recunosc munca altora.

Adesea uităm să mulțumim, deși este esențial să arătăm recunoștință celor care ne fac viața mai bună. Şi medicii ne îndeamnă să spunem mulţumesc cât mai des deoarece organismul uman la auzul acestui cuvânt emană hormonul fericirii.

În vechile scrieri, ”mulțumesc” era ”multunesc”, care însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

În limba engleză, ”thank you” derivă din ”think” (gândire) – ”mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului ”danke”. Rusescul ”spasibo” înseamnă ”spasi Bog”, adică ”Domnul să te păzească”. În franceză, ”merçi” provine de la ”mercy”, care înseamnă compasiune, sau graţie divină, la fel ca italienescul ”grazie” sau ”gracias”, din spaniolă, şi semnifică acceptarea compasiunii şi a graţiei divine, primite prin intermediul altei fiinţe. ”Obrigado”, din portugheză, duce cu gândul la reciprocitate, ca onoare, la a te simţi ”obligat” de gestul celuilalt. Oriunde ar fi rostit, cuvântul ”Mulţumesc” este ca o înclinare a omului în faţa altuia şi în faţa lui Dumnezeu.

Mulțumind cuiva drag pentru ceva, nu faci altceva decât să transmiți emoții pozitive. Psihologii mai spun că oamenii care mulțumesc des sunt și printre cele mai fericite persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.