Evenimente Știri

Exploatarea Culturală Petrila -Gala premiilor AFCN 2019

Cea de a patra ediție a Galei Premiilor Administrației Fondului Cultural Național pentru organizații neguvernamentale și manageri culturali și-a anunțat câștigătorii celor 10 premii, cărora li s-a adăugat un premiu special pentru proiecte dedicate Centenarului, evenimentul fiind găzduit la Sala ”Elvire Popesco” din București, în seara de marți, 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale.

Cei șapte membri ai juriului compus din Matei Bejenaru, Cristi Borcan, Paul Dunca , Ioana Ilie, Sandra Jitianu, Lorand Maxim, Irina Petrescu, au desemnat pe rând câștigătorii premiilor la fiecare secțiune din acest an: REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ, ANTREPRENORIAT CULTURAL, ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ, ACTIVARE CULTURALĂ ÎN (RELAȚIE CU) SPAȚIUL PUBLIC, COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ, INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL, ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL, SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI, PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME, MANAGEMENT CULTURAL și PREMIUL SPECIAL DEDICAT CENTENARULUI.


Exploatarea Culturală Petrila – Premiul pentru
”Activare culturală în (relație cu) spațiul public”

Proiectul ”Exploatarea Culturală Petrila”, depus în luna martie 2018 desfășurat în luna august a anului trecut, a câștigat premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru ”Activare culturală în (relație cu) spațiul public”, acordat unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.

Susținător declarat al acțiunilor culturale derulate sub genericul ”Planeta Petrila” de către comunitatea culturală a Petrilei și susținătorii acesteia din țară și din străinătate, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca se consideră onorat de acest nou, dar foarte important premiu, care aduce Petrila pe harta culturii de înaltă calitate din România.

”Am fost foarte mândru că orașul Petrila a reușit nu doar să-i inspire pe promotorii culturii în creionarea unor proiecte social-culturale care au devenit o adevărată carte de vizită a orașului nostru, ci mai ales că strădaniile acestor oameni de suflet au fost răsplătite prin acest premiu al AFCN, care ne onorează pe toți. Se dovedește încă o dată că încrederea și susținerea pe care am considerat că trebuie să o dăm acestui proiect care vizează transformarea Exploatării Miniere de la Petrila într-o veritabilă Exploatare Culturală, a fost, este și rămâne una pe deplin justificată. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest lucru și-i asigur că le voi rămâne aproape și în acest an, precum și în cei care vor urma. Pentru că, împreună, reușim iată să demonstrăm că inegalabilul nostru scriitor Ion D. Sîrbu avea atât de multă dreptate când spunea că Petrila nu e doar un simplu oraș, ci o întreagă Planetă”, a declarat primarul Vasile Jurca.

La rândul său, Loredana Gaiță, cea care a ”construit”, împreună cu Mihai Danciu, cu Ion Barbu și întreaga echipă a Coloniei Vesele, proiectul ”Exploatarea Culturală Petrila” apreciază că Premiul AFCN pentru „Activare culturală în spațiul public”! este o încununare a muncii și pasiunii unor tineri care cred în rolul culturii în definirea spațiilor publice sortite, altfel, ruinării.

”Chiar mai fidel contextului ar fi titlul de ”activare culturală pentru devenirea unui spațiu public”, evenimentul fiind (încă) o metodă de atragere a atenției locuitorilor, foștilor locuitori, administrației locale și a mediului cultural național asupra potențialului de reconversie a fostei mine Petrila”, spune Loredana Gaiță.

La Exploatarea Culturală Petrila, pe lângă tururi ghidate ținute de cei care au lucrat în mină, concerte, piese de teatru și dezbateri publice, a fost introdusă și ideea unui traseu expozițional în care Sala de dispecerat, Sala mare de pontaj, Atelierul mecanic, Școala de calificare și fostele vestiare au fost transformate temporar, sau chiar pe termen lung, de Ion Barbu, Suzana Dan, Renée Renard, Ciprian Chirileanu, Ovidiu Zimcea, Ilinca Păun Constantinescu, Auăleu Teatru și Cătălin Cenușă.

”Nu m-am gândit niciodată sau m-am gândit dar eram prea optimist, că în decurs de o singură generație (considerând că 28 de ani pot constitui o generație) un grup mare de intelectuali din București or să vină să planteze panseluțe în curtea Minei Petrila. Citând un celebru contemporan, vă mulțumesc dragi intelectuali, ați dovedit că sunteți o forță, pe care minerii se pot baza, la bine, dar mai ales, la rău. Cred că este Petrila este unicul loc dintr-o Românie care se prăbușește din punct de vedere economic, unde o exploatare culturală ia locul unei exploatări miniere. Vă mulțumesc pentru acest premiu și adaug că pentru anul acesta, ambițiile noastre sunt nemăsurate, drept pentru care vă invităm să ne ”călcați” pragul”, a spus, la rândul său, în discursul din gala de premiere AFCN, ”părintele spiritual” al programului de reconversie culturală a mineritului petrilean, artistul Ion Barbu.

Felicitări ”Planeta Petrila” pentru munca titanică depusă!

Redactori: Tiberiu Vințan și Daniel P. Bolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.