Știri

Oficiali ai Comisiei Europene și UE în Petrila

Directorul general al departamentului de energie al Comisiei Europene, Klaus-Dieter Borchardt, însoțit de specialiști, membri ai Platformei Europene pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție, au venit în Valea Jiului, gazde fiind Universitatea Petroșani, în parteneriat cu două importante organizații de mediu, Greenpeace și Bankwatch.

La întâlnirea cu oficialii de la Bruxelles au venit primarii Văii Jiului, reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara și ai Prefecturii Hunedoara, investitori și reprezentanți ai unor ONG-uri.

Experții europeni și-au dorit să viziteze și două dintre obiectivele de interes turistic major din Valea Jiului, respectiv stațiunea turistică Straja și fosta mină de la Petrila, care se află într-un proces de transfomare în obiectiv cultural și turistic, grație proiectului ”Planeta Petrila”.

”Oficialii europeni au vizitat mina Petrila și au aflat direct de la surse ce s-ar putea realiza cu ansamblul de la mina Petrila, potențialul pe care acest ansamblu îl poate oferi comunității, au avut loc discuții de informare vizavi de finanțările care se pot accesa pentru zonele carbonifere aflate în tranziție”, a declarat primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Proiectele prezentate de arhitectul Mihai Danciu (reprezentantul Asociației Planeta Petrila), respectiv de omul de afaceri Emil Părău (promotor al turismului în stațiunea Straja) au suscitat interes din partea oficialilor europeni care i-au încurajat pe cei din Valea Jiului să acceseze bani europeni pentru punerea lor în aplicare.

”Delegația de la Bruxelles a vrut să viziteze Mina Petrila, ca orice vizitator. Ce s-a întâmplat astăzi, pentru noi este foarte pozitiv. Văzând potențialul de acolo, au dorit să afle și informații suplimentare în ceea ce privește administrarea, modul în care se face managementul, finanțarea obiectivului cultural, în ce stadiu este proiectul de regenerare, pentru că au fost impresionați”, a adăugat Mihai Danciu, arhitect ”Planeta Petrila”.

Declarații de presă:

”Această nouă întâlnire de lucru între reprezentanți ai administrației locale și județene, mediului de afaceri și asociativ cu experți ai Comisiei Europene din cadrul Platformei pentru sprijinirea Regiunilor Carbonifere aflate în Tranziție, continuă preocupările Universității noastre de coagulare a tuturor factorilor ce pot contribui, în mod decisiv, la dezvoltarea Văii Jiului, prin atragerea fondurilor europene destinate special pentru regiunile miniere. În acest scop, 3 reprezentanți ai aceste Platforme constituite la nivelul Comisiei Europene, reprezentând Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Energie și cea pentru Dezvoltare Regională și-au dorit această nouă rundă de dialog, în care și-au propus, pe de o parte, să afle care sunt propunerile noastre de proiecte și, pe de altă parte, au vrut să viziteze câteva zone cu potențial de dezvoltare din regiunea Văii Jiului. Căutăm să creăm alternative, atât pentru locuri de muncă, cât si pentru realizarea de activități care să oprească depopularea Văii și să contribuie la relansarea economică și socială a zonei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.


“Suntem încrezători că actorii din Valea Jiului au împreună puterea de a începe un proces de transformare a regiunii. Implicarea și interesul arătate în timpul evenimentului trebuie să continue, pentru a vedea proiecte implementate în cel mai scurt timp”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România.


“Platforma reprezintă o oportunitate pentru crearea de locuri de muncă, însă acestea nu vor fi de durată și bine plătite dacă nu sunt rezolvate și celelalte probleme, precum recalificarea sau infrastructura”, a completat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

Următoarea întâlnire a Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare, între 8 și 9 aprilie. La aceasta vor participa peste 200 de reprezentanți ai industriei energetice, mediului de afaceri, autorităților naționale și locale și ONG-uri, pentru a discuta bune practici și idei de proiecte. Ministerul Energiei și Asociația Planeta Petrila vor prezenta fiecare câte un proiect din România.

Redactori: Tiberiu Vințan și Daniel Bolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.