Evenimente Știri

Vizita delegației de afaceri a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) la Petrila

Posibilitățile de colaborare româno-germane, precum și teme legate de formarea profesională, învățământul dual, colaborări între firme și promovarea orașului Petrila ca locație investițională au constituit principalele subiecte ale întâlnirii care a avut loc astăzi la Petrila, între reprezentanții comunității locale din acest oraș și membrii delegației de afaceri a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) care s-au aflat săptămâna aceasta într-o vizită de documentare în județul nostru.

Delegația româno-germană, condusă de domnul Hans Erich Tischler – Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu și domnul Sebastian Metz – Directorul General AHK România, a fost întâmpinată la Primăria orașului Petrila cu tradiționala pâine și sare. Alături de aceștia, au mai fost prezenţi doamna Swantje Kortemeyer – Șefa Secției Economice și Comerciale a Ambasadei Republicii Federale Germania la București; doamna Ruxandra Dumitrescu – Director al Departamentului Consiliere Piață AHK Romania; doamna Anca Hociotă – Director Departament Membri și Formare Profesională AHK Romania și Vlad Tatu – coordonator birou regional Transilvania.

În prima etapă a vizitei în Valea Jiului, delegația de afaceri româno-germană a avut o întrevedere cu primarul orașului Petrila, la sediul administrației locale.

”Am purtat discuții cu delegația româno-germană în care am transmis deschiderea noastră spre mediul de afaceri și am subliniat posibilitățile de colaborare cu mediul de afaceri în ceea ce privește formarea profesională, învățământul dual precum și sprijinul nostru pentru investitori. Domnul Hans Erich Tischler – Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, ne-a transmis faptul că acolo unde investitorii văd că sunt primiți cu brațele deschise, unde autoritățile locale caută și soluții pentru problemele lor, acolo vin și lucrează cu plăcere”, a declarat primarul Vasile Jurca.

Concluzia pe marginea întrevederii de la sediul Primăriei orașului Petrila este că de-acum înainte Petrila și Valea Jiului vor avea un prieten de nădejde, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, cu implicarea directă a directorului general Sebastian Metz, dar și un aliat permanent, consulul german Hans Erich Tischler. La finalul discuțiilor oaspeții au fost impresionați, primind din partea primarului Vasile Jurca suveniruri tradiționale realizate manual de copiii de la Clubul Copiilor din Petrila, conduși de prof. Radu Chința.

Vizita a continuat la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” unde directorul unității de învățământ, prof. Cecilia Mitran și mentorul prof. Nicoleta Cândea au făcut o prezentare a echipei de robotică ”WAFY”, recent laureată a unui concurs național de gen din țara noastră, prezentarea fiind apreciată de cei din delegația oficială. Atât consulul german, cât și directorul general al AHK România au declarat ulterior că acești tineri inteligenți arată că viitoarele investiții la Petrila, dacă vor fi făcute, vor fi pe deplin justificate, potențialul uman fiind enorm în această zonă și în Valea Jiului în general.

Oaspeții germani au ținut să viziteze și obiectivul cultural deja cunoscut la nivel național și internațional sub numele ”Planeta Petrila”. Aici, aceștia au putut viziona exponatele de la ”Muzeul Salvatorului Român”, unde primarul Vasile Jurca a făcut și o prezentare a istoriei fostei Mine Petrila și colaborarea autorităților locale cu societatea civilă pentru transformarea perimetrului în zonă culturală.

Sebastian Mertz, Directorul General al Camerei de Comerț și Industrie Româno–Germană a punctat elementele cheie pe care un investitor german le caută atunci când doreşte să facă o nouă investiţie, respectiv forţa de muncă pregătită şi calificată, infrastructura rutieră şi feroviară, sprijinul din partea autorităţilor publice locale pentru proiectul de investiţie, precum şi implicarea şi deschiderea locală spre formarea profesională şi tehnică.

În a doua etapă a vizitei delegației româno-germane în Valea Jiului, a avut loc o întâlnire cu autoritățile publice din regiune, cu mediul de afaceri, mediul educațional și cel academic, la Universitatea din Petroșani.

Redactori: Tiberiu Vințan (Ziarul Exclusiv), Corneliu Bran (Ziarul Văii Jiului), Daniel Bolog (Info Petrila)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.