Evenimente Știri

Momârlanii pe scena Festivalului Bunătăților Tradiționale de la Turda

În prag de Ziua Copiilor, în una din unitățile de învățământ de mare tradiție ale municipiului Turda, a avut loc cea de–a VII–a ediție a ”Festivalului Bunătăților Tradiționale”, organizat de Colegiul ”Emil Negruțiu” Turda, Primăria și Consiliul local Turda, Inspectoratul Școlar și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Festivalul s-a bucurat de prezența unui număr de 400 de elevi și artiști, sosiți din județele Timiș, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Bihor, Satu Mare, Neamț, Vaslui, Caraș Severin, Bistrița Năsăud, Alba și Cluj. Orașul Petrila a fost reprezentat cu succes de talentați elevi în artă tradițională și folclor din cadrul Școalii Gimnaziale I.D. Sîrbu și Ansamblul Folcloric ”Junii Petrileni”.

Acest festival, desfășurat în frumosul decor verde din apropierea Salinei Turda, a avut un caracter național, datorită faptului că și-au adus contribuția peste 30 de unități de învățământ școlar gimnazial, liceal și colegii din mai multe județe ale României.

Sufletul acestui renumit festival sunt: directorul colegiului turdean – prof. Timea Gavrilescu și coordonatorii poiectului – prof. dr. Sorin Brăileanu, sprijinit de Felicia Touț, fiind ”un proiect de mare valoare ce a excelat prin promovarea tradițiilor și obiceiurilor moștenite și păstrate nu doar ca simboluri, ci ca valori naționale ce trebuie păstrate cu sfințenie în nota lor autentică ce înrădăcinează trecutul cu viitorul”, după cum se prezintă organizatorii.

La standurile cu produse agroalimentare tradiționale, un mare succes l-a avut și expoziția cu produse tradiționale a petrilenilor care s-au făcut remarcați între bogăția de sucuri din fructe de grădină și pădure, murături, compoturi și dulcețuri, produse de patiserie și pâine de vatră strămoșească, cârnați, slănină și jumări.

Petrilenii s-au întors cu un palmares foarte bogat de la Turda. Ansamblul ”Junii Petrileni” a demonstrat încă o dată splendoarea portului popular momârlănesc, fiind prezenți la parada portului popular din mai multe zone etnografice ale țării. Mai mult decât atât, la concursul ansamblurilor folclorice, aceștia au obținut un binemeritat loc II, etalând vocația pentru dansul tradițional românesc. La secțiunea soliști instrumentiști, premiul I la categoria de vârstă a fost obținut de elevul Școlii Gimnaziale I.D. Sîrbu și membru al Junilor Petrileni, Ianis Vârdea. La categoria soliști vocali Miruna Cigmăian a obținut locul I, Goldan Alessia locul II și Diana Cigmăian locul III. La prezentarea portului popular Junii Petrileni au obținut două premii I prin Alexa Cristian și Miruna Cigmăian. De asemenea, coordonatorul Ansamblului Junii Petrileni a obținut ”Premiul de Excelență”.

”Nu pot decât să mă bucur văzând că tradițiile momârlanilor nu sunt doar respectate ci acestea au și continuitate prin acești tineri de valoare care fac cinste folclorului tradițional momârlănesc și orașului Petrila. Îi felicit și le mulțumesc pentru rezultatele deosebite pe care le-au obținut la acest festival de la Turda și îi felicit pe organizatori pentru promovarea tradițiilor românești”, a transmis primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

După încheierea acțiunilor cuprinse în cele șapte secțiuni ale festivalului, a urmat mega-spectacolul de muzică populară și dansuri, prezentat de îndrăgitul solist, Sorin Brăileanu, la care și-au prezentat din repertorii soliști consacrați ai folclorului românesc și ansambluri folclorice renumite.

”Festivalul Bunătăţilor Tradiționale” de la Turda are ca scop dezvoltarea interesului elevilor din învățământul preuniversitar pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular, a tradițiilor și obiceiurilor specifice locale și dezvoltarea dragostei pentru valorile românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.