Știri

A sosit vacanța – 14 iunie este ultima zi de școală

Elevii din toate ciclurile de învăţământ vor intra în vacanţa mare, cea de vară, începând de vineri, 14 iunie 2019, ultima zi fiind rezervată festivităților de premiere a elevilor cu rezultate foarte bune în anul școlar tocmai încheiat. Deja mediile au fost încheiate, socotelile au fost făcute, coroniţele împărţite, urmează aproape trei luni de odihnă, relaxare şi plimbări, fără teme zilnice şi fără trezit de dimineaţă.

Aceştia vor reveni la cursuri începând cu data de 9 septembrie, potrivit datelor calendarului privind structura anului şcolar 2019-2020 aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Examene şi admitere pentru absolvenţi

Chiar dacă este vacanța mare, pentru elevii de clasa a VIII-a şi pentru cei de a XII-a este o perioadă plină de emoţii. Examenul de bacalaureat este în plină desfăşurare, probe de competenţe, cea la limba străină de circulaţie internaţională, cei mai mulţi candidaţi au susţinut proba orală la limba engleză. Celor care au obţinut certificate internaţionale le este echivalat rezultatul, astfel încât ei nu mai trebuie să se prezinte la proba de competenţe.

Marţi, 18 iunie, intră în examen şi absolvenţii de clasa a VIII-a. Prima probă programată este cea la limba şi literatura română, urmată, pe 20 iunie, de proba scrisă la matematică. Primele rezultate vor fi afişate pe 25 iunie, până în ora 12, astfel încât, în aceeaşi zi, între orele 14 şi 20, să poată fi depuse contestaţiile. Lucrările contestate vor fi recorectate între 26 şi 28 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie făcute publice pe 29 iunie.

Două zile mai târziu, pe 1 iulie, încep şi probele scrise la bacalaureat, cu cea la limba şi literatura română. Pe 2 iulie va fi proba la limba şi literatura maternă, iar pe 3 iulie, proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc joi, 4 iulie.

Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până în ora 12, candidaţii nemulţumiţi de note având la dispoziţie patru ore, până la ora 16, să depună contestaţie. Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pe 13 iulie.

Structura anului școlar 2019-2020

Potrivit aceleiaşi surse (MEN), structura anului şcolar 2019-2020 cuprinde semestrul I care se va desfăşura în perioada 9 septembrie – 20 decembrie 2019 şi semestrul al II-lea, 13 ianuarie – 12 iunie 2020.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate pentru anul şcolar 2019-2020 astfel: vacanţa de iarnă, 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, vacanţa de primăvară 4 aprilie – 21 aprilie 2020, vacanţa de vară 13 iunie.

Clasele care vor beneficia în plus de încă o săptămână de vacanţă sunt clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar. Aceasta va avea loc în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, potrivit datelor MEN.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, următorul an şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020, cum precizează reprentanţii MEN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.