Cuvânt pentru suflet

Rusaliile – Ziua Bisericii lui Hristos

Marea şi sfânta zi a Rusaliilor, a Pogorârii Duhului Sfânt este şi ziua Bisericii, deoarece după predica Sfântului Apostol Petru s-au botezat 3.000 de oameni.

Ca o comunitate a credincioşilor, cât şi ca instituţie, Biserica nu este numai o grupare umană asociată prin aceeaşi credinţă în Dumnezeu. Nu este nici numai o instituţie îngrădită prin dogme şi legi. Ea este o comuniune a oamenilor în Dumnezeu. Și cu Dumnezeu. Și îl poartă în sine pe Duhul Sfânt. Unii Sfinţi Părinţi au numit Biserica lui Hristos „Duhul Sfânt trăind în omenire”.

Împreună cu Paştele, Pogorârea Duhului Sfânt este cea mai veche sărbătoare creştină. Este prăznuită încă de pe vremea apostolilor. Despre ea amintesc şi Sfântul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) ş.a. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era sărbătorită împreună cu Înălţarea Domnului. După aceasta, Înălţarea a fost mutată la 40 de zile de la Paşte. Cincizecimea a devenit sărbătoare de sine stătătoare.

Patriarhul Daniel a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ce reies din pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan. Se arată că Duhul Sfânt este „apa cea vie”, şi a amintit că Duhul Sfânt este reprezentat şi ca „foc dumnezeiesc – curăţitor, încălzitor şi luminător”.

Despre Rusalii

„Apostolul îl numeşte pe Duhul Sfânt foc dumnezeiesc, trimis din cer, adică prin limbile de foc se manifestă prezenţa şi lucrarea Duhului Sfânt. Evanghelia însă ne arată că Mântuitorul vorbeşte despre Duhul Sfânt ca fiind „apa cea vie”. Aceste două forme de prezentare, chipuri de reprezentare a Duhului Sfânt sunt foarte semnificative pentru că ele ne arată lucrarea Duhului Sfânt în viaţa Bisericii”, a spus patriarhul.

De asemenea, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a amintit că Duhul Sfânt sfinţeşte întreaga Creaţie. Dăruieşte viaţă biologică şi este „interior omului” căruia îi dă viaţă spirituală, duhovnicească.

Credincioşii ortodocşi prăznuiesc, duminică, la 50 de zile după Înviere, Rusaliile. Este marcată ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea apostolilor. A pogorât în chip de limbi de foc. Iar aceştia au început să propovăduiască.

Din punctul de vedere al credinţei ortodoxe, la Cincizecime, prin pogorârea Duhului Sfânt a apărut un organism cu totul nou, un aşezământ divino-uman, Biserica. Cu alte cuvinte, coborârea peste apostoli a Duhului, darurile şi harismele primite de ei, predica şi botezul primilor trei mii de oameni constituie întemeierea Bisericii creştine.

Biserica „Sfânta Treime” Petrila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.