Evenimente

Nedeia din Poiana Muierii – Tradiții care nu dispar

Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, Parohia Ortodoxă Petrila-Cimpa organizează:

Nedeia din Poiana Muierii

Vă așteptăm în data de 20 iulie 2019 în Poiana Muierii, la confluența județelor Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj și Vâlcea, pe platoul din fața stânei unde, începând cu ora 9:00, va fi oficiată slujba de utrenie. Pr. Florin Vîlcea va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de Vară din Poiana Muierii, urmat de parastasul pentru cei adormiți și rugăciunea de mulțumire pentru cei vii. Bucătarii de la stână vor pregăti o porție de mâncare tradițională.

Începând cu ora 11:00 v-am pregătit un program artistic susținut de ansambluri folclorice din Șugag, Voineasa, Poiana Sibiului, Novaci, Petroșani și Petrila.

”Nedeia din Poiana Muierii este o tradiție care durează din moși-strămoși… Dis-de-dimineață, în funcție de depărtare, locuitorii din satele situate în vecinătatea muntelui luau drumul plaiurilor, pentru a ajunge la timp la nedeia pe care o așteptau an de an, cu toate pregătirile necesare unui asemenea eveniment. Bărbați și femei, chiar copii și vârstnici, pe jos sau călări, urmau aceleași meandre ale potecilor, plaiurilor care duceau în acele zile într-un singur loc, la Poiana Muierii…”

Ceea ce face acest loc foarte special în viața comunității momârlanilor din Petrila este faptul că aici a fost ctitorit prin truda comunității un locaș de cult mai aproape de cer, așa cum bunăoară ne spune primarul orașului Petrila, Vasile Jurca. Prin urmare evenimentul va începe la ora 9:00 cu slujba de utrenie și Sfânta Liturghie săvârșite de preotul comunității din Cimpa-Petrila, Florin Vîlcea, în Altarul de vară din Poiana Muierii, urmate de parastasul adus în pomenirea celor adormiți și rugăciunea de mulțumire pentru cei vii.

Bucătarii de la cea mai modernă stână din Valea Jiului, Stâna Poiana Muierii, vor pregăti bucatele tradiționale cu care momârlanii ne-au obișnuit deja, de fiecare dată atunci când ne invită și ne pun la masă împreună, urmând apoi să fim delectați cu folclor tradițional autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.