Sport

Modificări aduse legilor jocului de fotbal – Sesiune de lucru AJF Hunedoara

Asociația Județeană de Fotbal Hunedoara a organizat, miercuri, în localitatea Geoagiu, sesiunea de lucru cu reprezentanții echipelor de liga a IV-a și Juniori U19. La această sesiune de lucru președintele AJF Hunedoara, Cristian Petrean, a prezentat cele mai noi modificări aduse Legilor Jocului precum și regulamentul competiției Ligii a IV -a. În aceeași sesiune s-a stabilit programul competițional pentru noul sezon care va debuta în data de 17 august 2019.

Cea de-a 133-a AGA a The International FA Board (IFAB) care a avut loc la Aberdeen, în Scoţia, pe data de 2 martie 2019, a aprobat o serie de modificări şi clarificări ale legilor jocului pentru perioada 2019/2020, după doi ani de experimente desfăşurate la nivel mondial, așa cum ar fi:

• Introducerea cartonaşului galben şi cartonaşului roşu pentru abaterile comise de oficialii echipelor
• Părăsirea terenului de către un jucător prin punctul cel mai apropiat al liniei terenului
• La executarea unei lovituri de la poartă sau unei lovituri libere pentru echipa în apărare din propria suprafaţă de pedeapsă, mingea este în joc imediat ce este lovită (poate fi jucată înainte să părăsească suprafaţa de pedeapsă)

Alte modificări importante aduse legilor jocului de fotbal includ: o formulare mai clară pentru „henţ”, jucătorii echipei aflate în atac trebuie să fie la minimum 1 m distanţă de „zidul” defensiv, portarul trebuie să aibă un singur picior pe linia porţii la loviturile de pedeapsă şi o nouă procedură privind mingea de arbitru (care include acordarea mingii de arbitru atunci când mingea loveşte un oficial de meci şi intră în poartă, se schimbă posesia sau începe un atac promiţător).

Toate modificările au intrat în vigoare la data de 1 iunie 2019. De reţinut: IFAB şi FIFA doresc să reamintească tuturor două aspecte foarte importante ale jocului:
• Căpitanii: Conform Legilor jocului, căpitanul „răspunde, într-o anumită măsură, de comportamentul echipei”. De la căpitani se aşteaptă să facă uz de această responsabilitate pentru a ajuta la calmarea propriilor jucători / a influenţa pozitiv comportamentul acestora, în special în situaţii controversate / de confruntare care îi implică pe adversari sau pe oficialii de meci.
• Respectul pentru arbitri: Jucătorii trebuie să respecte toate deciziile luate de arbitru şi ceilalţi oficiali de meci.
• Respectul faţă de Legile jocului şi oficialii de meci care le aplică este esenţial pentru corectitudinea şi imaginea jocului de fotbal.

Documentul rezumă principalele modificări şi clarificări şi oferă textul exact al fiecărei modificări a legilor, dar nu include şi unele modificări de editare (cum ar fi noua ordine a subpunctelor etc.), care vor fi evidenţiate în cartea „Legile jocului 2019/2020”. Acest document este disponibil şi pe pagina de Internet a AJF Hunedoara (https://www.frf-ajf.ro/hunedoara) împreună cu un document mai concis, intitulat „Legile Jocului – Modificări și clarificări”, care rezumă doar modificările majore. De asemenea, vă punem la dispoziție acest document, accesând link-ul următor:

Legile Jocului 2019-2020 – modificări și clarificări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.