Știri

Vin banii pentru ”Green Line” – Linia verde de autobuze din Valea Jiului

Două noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio – POR) 2014-2020, în valoare totală de 95 milioane de lei, peste 20 milioane de euro, au fost semnate vineri, 9 august 2019, la Vulcan, eveniment la care au participat președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora și directorul ADR Vest, Sorin Maxim, în prezența primarilor din Vulcan – Gheorghe Ile, Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi, Petrila – Vasile Jurca, a viceprimarilor Iacob Mesaroș – Lupeni, Ioan Sfia – Aninoasa și a city managerului orașului Uricani – Florena Markus.

Astfel, proiectul ”Green Line – Valea Jiului” care prevede introducerea unui nou sistem modern de transport public pentru călători în toate localitățile din Valea Jiului, intră în etapa de implementare prin semnarea celor două contracte de finanțare pentru componentele acestuia.

Proiectul ”Green Line – Valea Jiului”

Investiția implică crearea unei linii verzi de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani. Cele patru trasee însumează 128 de kilometri dus-întors, după cum urmează: Traseul 1 (38,5 km) – traseul principal, care face legătura integral între Uricani – Lupeni – Vulcan – Petroșani – Petrila; Traseul 2 (10,6 km) – traseu secundar, care face legătura între Aninoasa și Petroșani; Traseul 3 (3,7 km) – traseu secundar, care face legătura între Petrila (zona minei) și Jieț; Traseul 4 (11,15 km) – traseu secundar, asigură legătura în localitățile care aparțin de Uricani, respectiv Valea de Brazi – Cheile Buții.

Proiectul implică achiziționarea a 26 de autobuze electrice, amenajarea unui depou în municipiul Vulcan. De asemenea, se vor construi și moderniza 112 stații de transport public, se vor realiza 34 de stații de reîncărcare pentru autobuzele electrice și 2 stații de reîncărcare pentru automobile electrice. În 20 dintre stațiile de transport vor exista automate pentru emiterea cardurilor/tichetelor de călătorie, iar 42 de stații vor fi dotate cu sisteme de informare a călătorilor. Va fi implementat un sistem de e-ticketing, vor fi amplasate sisteme de informare și de numărare a pasagerilor în vehicule, monitorizarea și dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web și a unei aplicații de mobil (Android, IOS) pentru informarea călătorilor. Totodată, vor fi reabilitați aproximativ 5 kilometri de drum.

„Valea Jiului are o mare șansă in viitor, doar împreună, toate cele șase administrații”

Acesta este un deziderat pe care l-au subliniat toți cei prezenți astăzi la Vulcan, iar proiectul „Green Line – Valea Jiului” este cel mai bun exemplu, s-a vorbit despre efectele pozitive multiple pe care acest proiect le va avea în viața comunităților din Valea Jiului.

Directorul ADR VEST, Sorin Maxim, a întărit acest exemplu și a prezentat, pe scurt, ce înseamnă acest proiect.

Video

”Mulțumesc tuturor celor ce se regăsesc în această reușită, care își va arăta roadele cu adevărat pentru oamenii Văii Jiului, în anii care vor urma. Green Line pentru mine personal este un vis împlinit pe care începem să-l materializăm chiar de luni. Ne așteaptă un drum destul de lung, la finalul căruia vom spune mulțumiți că am reușit. Spor la treabă tuturor”, Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan.

„Astăzi asistăm la un moment foarte important pentru Valea Jiului, prin semnarea contractelor pentru proiectul „Green Line – Valea Jiului” acest vis va deveni realitate. Proiectul constă în asigurarea unui transport public de călători modern, nepoluant, de înaltă calitate, atractiv și eficient pe cele patru trasee cuprinse în proiecte, de la Petrila până la Uricani, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon în localitățile din Valea Jiului” – Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Video

„Green Line – Valea Jiului” este un proiect foarte important, nu numai pentru județul Hunedoara dar și pentru mentalitatea de lucra împreună toate primăriile din Valea Jiului” – Președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora.

Video

Galerie foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.