Știri

Lansarea programului Updated Heritage Promotion – Petrila 2019

Luni, 07 octombrie 2019, a avut loc lansarea programului Updated Heritage Promotion și primul atelier din seria celor patru prevăzute în acest proiect, despre Tableta grafică – la sediul Bibliotecii ”Gheorghe Ittu”, în foaierul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” Petrila.

Coordonatorul acestui atelier a fost profesorul Radu Dacian Chința, artist plastic, director al Clubului Copiilor Petrila (căruia, datorită rezultatelor și activităților deosebite, i-au fost arondate din anul 2018 și Clubul Copiilor de la Petroșani și cel din Vulcan).

”Pe parcursul unei ore, cât a durat atelierul, dl Chința ne-a arătat cum se folosește o tabletă grafică, realizând desenul unei stâne, modelul care va sta la baza proiectului pentru imprimarea 3D. Cu toate că, cu îndemânarea dlui profesor, operațiunile păreau destul de simple, am realizat că nu este deloc așa. Cum ne-a explicat și dl profesor, este nevoie de ani buni de experiență pentru a ajunge la performanța de a realiza o imagine grafică de calitate”, a explicat bibliotecar Oana Bălănescu, gazda evenimentului.

”Cunoașterea în detaliu a aplicațiilor și mânuirea creionului special sunt elemente secundare în munca unui bun grafician. Căci, cea mai importantă calitate pe care trebuie s-o aibă acesta este creativitatea. Totodată, stăpânirea tehnicilor de desen (îmbinarea culorilor, efectele de umbră,…) și „ochiul atent la detalii”, ne-a spus profesor Chința.

În concordanță cu tema de lucru, stâna tradițională, dl profesor a făcut și o mică incursiune în tradiții și obiceiuri, scoțând în evidență ingeniozitatea oamenilor simpli de altă dată – cum se construiau, mai demult, stânele, ce materiale se foloseau, cu se făcea îmbinarea lemnului și multe altele.

Pe tot parcursul prezentării, cu toții, copii și adulți, l-au urmărit cu mare atenție și interes, absorbind informațiile primite, dăruite cu mare talent și atenție, astfel încât să poată fi recepționate și de către cei mai mici, prezenți la eveniment.

”Avem acum o idee destul de clară despre ce înseamnă tableta grafică și cât de grozav este să știi să o folosești. Toate minunatele animații pe care le îndrăgim atât de mult, din filmele SF și nu numai, din desenele animate, au la bază grafica”, a concluzionat profesor Radu Chința.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.