Știri

Erasmus+ – Noi proiecte ale Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila

„The Bridges between Us” este un proiect de mobilitate Erasmus+ inițiat și coordonat de Greece Gymnasium of Kanithos – Grecia, în parteneriat cu școli din alte 4 țări: Spania, Turcia, Bulgaria și România. Acest proiect a luat startul anul acesta și va avea finalizarea în 2021, toate cele 5 țari partenere căutând să implice studenții în era noilor tehnologii, în lumea roboticii, precum și în activități culturale din care pot observa diferențele pentru fiecare țară în parte.

Coordonatorul proiectului în România este dna prof. Nicoleta Cîndea de la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila, iar prima întâlnire a profesorilor și elevilor din cele 5 țări europene a avut loc în Valea Jiului, la Petrila.

Mai mulți tineri din țarile europene implicate în proiect, însoțiți de cadrele didactice, au fost oaspeții elevilor și profesorilor de la Colegiul din orașul Petrila, în perioada 11 – 15 noiembrie 2019, fiind parteneri în proiectul care a avut ca temă principală religia și diferențele culturale, coordonat de Grecia.

În prima zi de activități concrete a studenților au fost organizate mai multe vizite la majoritatea cultelor religioase, tinerii reușind să lege punți de legătură între diferitele culte religioase, fiind astfel atinsă una dintre temele proiectului, ”Podul dintre noi”.

Între primele activități din cadrul programului amintim: „Play with microbits”, care s-a desfășurat în cadrul vizitei la Universitatea din Petroșani sau „Pop-up Festival”, integrat în activitățile proiectului Erasmus+, desfășurat la Biblioteca ”Gheorghe Ittu” din Petrila.

Cea de-a doua zi a fost rezervată pentru „Pop-up Festival”, un program internațional, inițiat și coordonat de UNICEF, pentru a sărbători Ziua Mondială a Copiilor. La Petrila activitățile au fost coordonate de către dl prof. Chința Radu, artist plastic, director al Clubului Copiilor de la Petrila, Petroșani și Lupeni și s-au derulat pe două fronturi, astfel:

  • participanții în proiectul Erasmus+ au pictat 30 de pătrățele cu latura de 30 cm (estimativ), fiecare având schițată, pe pânză, o imagine nedefinită, un puzzle care părea imposibil de rezolvat, a cărui temă s-a revelat abia după ce „copiii Erasmus” i-au dat de cap;
  • ceilalți copii, elevi de pe la toate școlile din Petrila, au creat desene/picturi, pe teme frumoase, precum: planeta Pământ, Copiii, Pacea și Libertatea.

Au fost neașteptat de mulți participanți, însumând un număr de peste 100 de elevi, fiecare având la îndemână pensule, acuarele, creioane colorate, pahare cu apă, planșe sau pânză s-au pus foarte serios pe treabă, totodată cu multă bună dispoziție, pentru rezolvarea puzzel-ului, o stângere de mâini, reprezentativ pentru tema acestui proiect.

La finalul serii, participanții în proiectul Erasmus+ au luat cina, în sala de ședințe a Casei de Cultură, care a constat în alimente 100% Bio, netratate termic, preparate de către fondatorii Laboratorului Plasmatic Petrila.

Ultima zi rezervată pentru România a constat într-un minunat program cultural-artistic de rămas bun, pus la punct de elevii de la Colegiul din Petrila, oferind participanților scurte programe culturale inspirate din toate țările de proveniență în parte, finalul vizitei tinerilor din școlile europene fiind rezervat schimbului de daruri.

ERASMUS+ Petrila 2019. Felicitări în mod special tuturor elevilor și cadrelor didactice implicate în acest proiect, de la cele trei structuri ale Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila: Liceu, Școala 5 și Școala 2.

Programul The bridges between us: România, Bulgaria, Turcia, Spania, Grecia, se derulează pe parcursul a 2 ani. Urmează ca elevii petrileni înscriși în proiect să viziteze, rând pe rând, țările partenere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.