Cuvânt pentru suflet Știri

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI, CEL DINTÂI CHEMAT, OCROTITORUL ROMÂNIEI

Astăzi este ziua Sfântului Apostol Andrei, sărbătoare pe care creștinii o prăznuiesc În fiecare an la data de 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei este numit de scrierile biblice și ”Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Pentru creștinii ortodocși români ziua de 30 noiembrie este extrem de importantă deoarece Sfântul Apostol Andrei este și primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat creștinătorul poporului român. Figură biblică majoră, Sfântul Apostol Andrei este cu atât mai important pentru români deoarece este considerat prin tradiția creștină ocrotitorul României.

Potrivit scrierilor, după porunca lui Iisus de a face cunoscută Evanghelia în lume, Sfântului Apostol Andrei, ”Cel dintâi chemat” la apostolie, i-a revenit şi zona Mării Negre, propovăduind creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad (Constantinopol). Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare. În felul acesta se explică faptul că episcopia cea mai veche de pe teritoriul României este cea de la Tomis, Constanţa de astăzi.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (din cuvântul grecesc Andreas, ”viteaz” sau ”bărbătesc”) apare pe 30 noiembrie în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. Creştinii ortodocşi şi romano-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, deoarece a propovăduit creştinismul pe acest teritoriu şi a botezat primii locuitori pe ţărmul apusean al Mării Negre.

În România, peste 600.000 de persoane îşi serbează onomastica de sărbătoarea Sfântului Andrei. Ziua Sfântului Andrei este una dintre cele mai iubite sărbători, fiind îmbogăţită cu tradiţii populare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.