Cuvânt pentru suflet Știri

La mulți ani, Petrila! La mulți ani, români, oriunde vă aflați!

Anul Nou începe în calendarul creștin ortodox şi greco-catolic cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, considerat apărătorul creştinilor și păzitor de duhuri rele. Sărbătorit la 1 ianuarie, Sfântul Vasile este de asemenea ocrotitorul săracilor, pentru că a fost primul ierarh care a întemeiat aziluri pentru persoane fără adăpost.

Numele Vasile este foarte răspândit în lumea creștină. Acesta provine din cuvântul de origine grecească „basileios”, care înseamnă „rege” sau „împărat”. În România, aproximativ 600.000 de persoane poartă numele de Vasile, Vasilica sau alte derivate.

Așadar, creștinii ortodocși şi greco-catolici îl prăznuiesc pe ”Sfântul Vasile cel Mare” în prima zi a noului an, iar creștinii romano-catolici îl prăznuiesc în cea de-a doua zi a Anului Nou.

1 ianuarie 2020 în calendarele creștine:

  • Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului; Sfântul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum) – Calendar Creștin Ortodox;
  • Tăierea Împrejur a Domnului nostru Isus Hristos; Sfântul Vasile cel Mare – Calendar Greco-Catolic;
  • Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou) – Calendar Romano-Catolic.

Celebrarea Anului Nou este unul dintre cele mai vechi obiceiuri, istoricii plasând astfel de sărbători în vechiul Babilon. Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691 prin Papa Inochentie al XII-lea.

În zilele noastre, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ ‘veghe’, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții), cu petarde și artificii. La rude, prieteni și cunoștințe se fac urări de noroc și sănătate, se urează ‘La mulți ani!’.

Anul Nou reprezintă, în întreaga lume, înnoirea simbolică a timpului, la cumpăna dintre ani. În noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, oriunde s-ar afla, într-o mare metropolă sau în vârful munților, omul sărbătorește cumpăna dintre anul vechi și cel Nou printr-un ceremonial cu specific local, care diferă, de la țară la țară. Unele popoare marchează trecerea dintre ani în alte perioade ale anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.