Știri

Protest al paramedicilor de la Petrila – Lipsa Ambulanței SMURD

Prin natura activităţii pe care o desfăşoară paramedicii muncesc pe orice vreme, uneori în locuri şi situaţii periculoase, iar deplasarea cu ambulanţa nu este nici ea lipsită de riscuri. Asistenţa medicală calificată pe care o acordă pacienţilor înainte ca aceştia să ajungă la spital poate reduce gravitatea urmărilor unor accidente sau ale unor boli, ba chiar poate salva vieţi, lucru demonstrat de altfel de nenumărate ori.

Ce se întâmplă atunci când chiar ei, paramedicii, se confruntă cu situații deosebite? Paramedicii de la Petrila care aparțin de Asociația Salvital Hunedoara spun că în anul 2019 au participat la peste 1300 de intervenții.

“Facem aceeași muncă la fel ca şi paramedicii militari, care sunt plătiţi foarte bine. Pe când noi, cei care aparținem de Salvital, nu trecem de 2000 lei lunar. Riscurile şi dificultăţile fac parte din viaţa de zi cu zi a paramedicului. Muncim pe orice fel de vreme, uneori în locuri şi situaţii periculoase, iar deplasarea cu ambulanţa nu este nici ea lipsită de riscuri. Expunerea la sânge, la alte fluide organice şi la bolile infecţioase prezintă un pericol constant. Nu este ușor însă facem acest lucru pentru că ne place meseria pe care ne-am ales-o”, spune unul dintre paramedicii de la Petrila.

Astăzi la ora 10:00 la Spitalul din Petrila a avut loc un protest al paramedicilor de pe ambulanța SMURD. Motivul acestui protest are în prim plan lipsurile cu care se confruntă de ceva timp, dar mai cu seamă lipsa unei ambulanțe cu care să își poată exercita munca, cea de care dispuneau până nu de mult fiind defectă.

“Nu avem bani, nu avem nici ambulanță, folosim o mașină de teren pentru care nu avem motorină. Ne-au scăzut salariile şi multe altele, situația este din ce în ce mai proastă”, a spus unul din paramedicii care participă la protest.

În multe ţări, paramedicii asigură asistenţă medicală de urgenţă 24 de ore din 24, pe tot parcursul anului. Ei pot fi angajaţii primăriei, ai unei societăţi comerciale sau ai unui spital de urgenţă. Unii lucrează în cadrul unui serviciu de ambulanţă ori în cadrul unei unităţi de pompieri.

Aceşti oameni cu instruire de specialitate intră în acţiune la numai câteva secunde după ce primesc un apel de urgenţă. Ei trebuie să fie pregătiţi în orice clipă pentru a nu fi luaţi prin surprindere. Totusi menționăm că nu este o meserie deloc ușoară, un paramedic are de-a face constant cu situații pe viață și pe moarte, oameni în suferință și foarte multe decese, ceea ce o face printre cele mai stresante și solicitante meserii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.