Știri

Autoritățile au găsit rezolvare pentru modulul SMURD de la Petrila

În cursul zilei de ieri, 9 ianuarie 2020, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, a avut loc o întâlnire care a avut ca scop identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă paramedicii SMURD-SALVITAL de la modulul din orașul Petrila.

O autospecială de tip B2 a intrat începând de astăzi, 10 ianuarie 2020, în dotarea serviciului SMURD-SALVITAL de la Petrila, la 24 de ore după ce paramedicii de aici au reclamat public problemele cu care se confruntă deja de câteva luni bune și care le punea sub semnul incertitudinii întreaga activitate.

Acest lucru a fost posibil prin implicarea tuturor factorilor de decizie responsabili pentru activitatea modulului SMURD de la Petrila, după ce problema a ajuns în atenția administratorului public al județului Hunedoara. Astfel, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, au invitat atât conducerea ISU Hunedoara, reprezentată de inspectorul șef, mr. Viorel Demean, conducerea Asociației SALVITAL-SMURD, reprezentată de președintele Petru Mărginean și directorul Andrei Mihuț, dar și pe primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, pentru a găsi, împreună, rezolvarea la solicitările paramedicilor SMURD.

Primele soluții de rezolvare a problemelor semnalate de angajați și-au găsit rapid rezolvarea. Chiar și primarul orașului Petrila se declară surprins de modul în care problema generată de lipsa unei ambulanțe funcționale și-a găsit rezolvarea.

”Noi am semnalat problemele cu care se confruntă cei de la SMURD Petrila încă de anul trecut, când au apărut defecțiunile la autospeciala din dotarea acestui echipaj, dar nu am găsit înțelegerea necesară pentru a primi o altă ambulanță. E greu să pui la o masă a discuțiilor 3 sau 4 instituții și să-i convingi că lucrurile trebuie să meargă într-o anumită direcție dar iată că cei de la Consiliul județean au reușit acest lucru și, în doar câteva ore, cea mai importantă problemă a celor de la SMURD Petrila a fost rezolvată”, a declarat primarul Vasile Jurca.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca mai spune că în cadrul dialogului instituțional care a avut loc la Deva, între reprezentanții CJH, ai ISU Hunedoara, ai Salvital și ai Primăriei orașului Petrila s-a discutat și despre majorarea salariului cuvenit paramedicilor SMURD. Acestea ar putea să crească în acest an undeva la 3000 de lei net, dacă vor fi identificate și sursele de majorare a fondului de salarii al Salvital, în condițiile în care acestea sunt constituite doar din cotizațiile autorităților locale și județene.

”S-a stabilit ca Salvital să vină cu o propunere de buget și în funcție de asta să vedem care sunt posibilitățile de a fi finanțat acel buget. Probabil va trebui să mai crească cotizația la Consiliul județean. O să încercăm și noi, Primăria Petrila că contribuim mai mult, deși noi avem cea mai mare cotizație din județ. Nu mă plâng însă de chestiunea asta pentru că sunt foarte mulțumit de activitatea SMURD de la Petrila, modului fiind foarte bine organizat și răspunde prompt la toate solicitările cetățenilor”, a declarat primarul Vasile Jurca.

În ceea ce privește problema salarizării, administratorul public al județului, Costel Avram, a declarat că vor fi identificate soluțiile pentru rezolvarea acestor neajunsuri.

„Paramedicii SMURD participă la toate intervențiile la fel cum o fac cei de la Ambulanță sau ISU, dar sunt mult mai slab plătiți. Acest lucru nu este corect, având în vedere că intervențiile acestora sunt decisive pentru salvarea de vieți omenești. De aceea, în ciuda faptului că multe primării s-au retras din Asociația Salvital SMURD, trebuie să găsim împreună cu membrii actuali soluții pentru o salarizare corespunzătoare”, a declarat Costel Avram.

În același timp, primarul orașului Petrila spune că va interveni și pe lângă conducerea PSD Hunedoara, atât la deputatul Laurențiu Nistor (președintele organizației județene PSD) cât și la senatorul Cristian Resmeriță (președinte executiv) pentru a-i ruga să susțină și să urgenteze procedurile parlamentare prin care cei de la Salvital-SMURD să poată fi preluați de ISU, potrivit unui act normativ aflat în dezbatere parlamentară, după ce Președintele României a trimis legea la reexaminare.

În ceea ce privește asigurarea fondurilor pentru serviciile SMURD, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că administrația locală de la Petrila și-a virat toate obligațiile care-i revin către Asociația Salvital.

”Noi apreciem munca salvatorilor de la SMURD Petrila, o considerăm absolut necesară și, așa cum ne-am angajat în contractul pe care-l avem cu Asociația SALVITAL, ne-am achitat toate obligațiile financiare care ne revin. Petrila are nevoie de SMURD, iar intervențiile din anul 2019, peste 1000 la număr, la care au fost solicitate echipajele de intervenție demonstrează clar acest lucru. Din păcate, în ceea ce privește chestiunile de dotare și management al activității, noi nu putem face, din punct de vedere legal, mai mult”, spune primarul Vasile Jurca.

Redactori: Daniel Bolog și Tiberiu Vințan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.