Monden Știri

Dragobetele altfel în comunitatea momârlanilor din Valea Jiului

Dragobetele a fost sărbatorit într-un fel aparte în toate comunitățile de momârlani din Valea Jiului. Sărbătoare aflată sub patronatul Dragostei, tradiția de Dragobete în Ardeal ne duce cu gândul direct la obiceiurile străvechi ale dacilor liberi.

Considerați urmașii dacilor, momârlanii sunt țăranii de la munte, din depresiunea Văii Jiului, locul de unde începe Ardealul, iar tradițiile moștenite din bătrâni sunt cu totul altele față de celelalte zone ale țării. Tinerii momârlani, de Dragobete, săvârșesc un ritual străvechi păstrat cu sfințenie și anume ritualul înfrățiri sau ”frăția de cruce”. De asemenea, de Dragobete, tinerii care au un respect deosebit pentru persoanele mature le pot cere acestora să le fie părinți de cruce.

Ritualul înfrățirii între tineri se desfășoara în zorii zilei, într-un anumit loc, ținut secret. Pe de altă parte, părintii de cruce se aleg printr-o slujbă religioasă, în fața preotului. Acest obicei este moștenit din vremuri străvechi și creează o legatură și un respect între cei care se înfrățesc. Tradiția se ține și de Crăciun, Paște și alte sărbători.

Momârlanii din Valea Jiului povestesc cu un respect deosebit în ce constă acest ritual al înfrățirii. Tinerii, îmbrăcați în straie de sărbătoare se adună în cete și își crestează cu un cuțit brațul stâng, în formă de cruce. Apoi își unesc brațele fix pe tăietură, pecetluind astfel legătura între frații de cruce. Ritualul înfrățirii, din Valea Jiului, pune deopotrivă sacrul și laicul, iar tinerii devin frați de cruce sau surori de cruce astfel, băieții și fetele sunt convinși că legământul pe care îl fac este sfânt și nu se va desface până la moarte.

Odată încheiat acest ritual pagân, flăcăii și fetele merg în pădure, pe malul unui pârâu și aruncă în apă buchete de flori, prin acest gest sfințind legătura dintre ei. De Dragobete, în comunitățile de momârlani din Valea Jiului, cuplurile care vor să se căsătorească în perioada următoare își fac cunoscută intenția, sărutându-se în fața oamenilor.

Documentație: România Press

Imagini: Junii Petrileni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.