Știri

ADUNĂRILE PUBLICE ȘI PRIVATE SE INTERZIC ÎN ROMÂNIA PÂNĂ LA 31 MARTIE

Măsuri de protecție împotriva riscurilor de infecție cu noul CORONAVIRUS:

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat HOTĂRÂREA cu nr. 6/2020 privind aplicarea procedurii operaționale pentru identificarea și managementul persoanelor simptomatice/asimptomatice sosite pe cale aeriană/maritimă/terestră din zona afectată de infecții cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) sau prezentate la serviciile UPU/CPU/Camera de gardă, precum și aprobarea unor măsuri urgente, ca urmare a apariției a două cazuri confirmate de coronavirus pe teritoriul județului Hunedoara.

Una din măsurile stabilite de această decizie este aceea că începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

Întrebat dacă meciurile de fotbal se vor desfăşura fără spectatori, şeful DSU, Raed Arafat a răspuns: „Da. (…) Considerăm că în acest moment sunt măsuri care sunt necesare pentru prevenire. (…) Dacă este o întâlnire care depăşeşte 1.000 de persoane înseamnă că nu are loc”.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

„Pentru evenimentule cu sub 1.000 de persoane deciziile vor fi nuanțate în funcție de mai multe criterii de evaluare: densitatea mulțimii, natura evenimentului și natura contacților, participanții înregistrați sau nu, posibilele expuneri la coronavirus anterior evenimentului, vârsta participanților, scopul sau tipul activității, durata și modul călătoriei prin care participanții ajung la eveniment. A fost întocmit în acest sens un tabel care conturează un scor de risc – scăzut, moderat și ridicat – pe care îl vom pune la dispozița DSP-urilor. Dacă se încatrează în categoria de risc scăzut evenimentul are loc. În cazul unui risc moderat se va decide după o analiză amănunțită, iar dacă riscul este mai mare de 20 conform stratificării noastre, evenimentul nu se desfășoară”, spune Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor. În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Grupul de Comunicare Strategică constituit la nivel național informează că a fost realizată și aprobată și procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a reiterat recomandarea ca cetățenii români să evite călătoriile în zonele afectate, iar cetățenii români aflați în zonele afectate să evite călătoriile în România.

„Această situație este temporară și depinde de evoluția pe plan european și mondial și de aceea necesită implicare din partea noastră și cooperare atât la nivelul autorităților, cât și al cetățenilor”.

Acesta a mai precizat că declararea la intrarea în țară a altei zone, decât a celei din care vin, poate intra sub incidența legii penale ca declarație falsă.

Până astăzi (8 martie – nr) la nivel național au fost confirmate 14 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 14 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. În județul Hunedoara, în acest moment se află 107 persoane în izolare la domiciliu.

Dacă sunteți în străinătate și doriți să aflați informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (Coronavirus), puteți apela numărul de telefon: +4021.320.20.20, din orice rețea, cu tarif normal, 24 de ore din 24. Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor și nu este un număr de urgență!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.